HomeOndernemenVertrek met een gerust hart op vakantie

Vertrek met een gerust hart op vakantie

Kijkt u ook zo uit naar uw aanstormende vakantie? Maar maakt u zich stiekem toch wat zorgen of alles goed zal verlopen tijdens uw afwezigheid, zowel op het thuisfront als op uw bestemming? Overloop dan onze toptips en vertrek zonder zorgen richting zon.

1. Bescherm uw woning tegen inbrekers

Uiteraard treft u uw woning na uw vakantie graag weer aan zoals u ze hebt achtergelaten bij vertrek. Daarvoor kunt u een aantal eenvoudige, maar doeltreffende stappen ondernemen. Die moeten ervoor zorgen dat mensen met minder goede bedoelingen uw woning toch met rust laten. Lees er hier meer over.

2. Kijk uit met sociale netwerken

Facebook, Instagram, Twitter & co zijn ideale platformen om uit te pakken met uw vakantieplannen en -foto’s. Die virtuele etalage heeft ook een keerzijde: u zet uw afwezigheid in de verf en dat kan de maatregelen die u nam in het bovenstaande punt helemaal tenietdoen. Wacht dus met het plaatsen van foto’s of posts tot u weer thuis bent. Als u dan toch uw plezier wilt delen, doe het dan op zo’n manier dat het niet openbaar verschijnt, maar alleen te zien is door mensen die u zelf selecteerde. Hou die gedragscode niet alleen aan voor uzelf, maar ook voor uw kinderen.

3. Zorg dat u voldoende verzekerd en gedocumenteerd bent

U denkt misschien dat een reisbijstandsverzekering niet zo nodig hoeft, maar voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Vergeet daarnaast de Europese ziekteverzekeringskaart van uw ziekenfonds niet. U weet nooit of die van pas kan komen.

Denk naast uw verzekering ook zeker aan de documenten die u nodig kunt hebben. Vraag uw visum op tijd aan als u buiten Europa reist. Uw paspoort en identiteitskaart moet u altijd op zak hebben. Kijk na of alle documenten nog geldig zijn, ze hebben allemaal een vervaldatum.

Vergeet ook uw rijbewijs niet. Handig als u een auto wilt huren. Voor sommige landen hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Neem uw Visa- en bankkaart mee om altijd geld op zak te hebben.

Ga na of beide bankkaarten nog geldig zijn en of u ze geactiveerd zijn voor betalingen buiten Europa. Anders kunt u in bepaalde landen noch betalen, noch geld afhalen. Bekijk het artikel over betalen in het buitenland voor meer info.

4. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Ziek zijn op reis is allesbehalve fijn. Ga dus op tijd na of u bepaalde inentingen of vaccins nodig hebt voor uw bestemming. Denk maar aan malaria, hepatitis B… Ga bij de minste twijfel langs bij uw huisdokter. Maak ook een EHBO-kit klaar om voorbereid te zijn: pijnstillers, verband, medicijnen tegen maagkrampen of buikloop, pleisters, zalf tegen insectenbeten…

5. Hou noodnummers bij de hand

Neem de volgende noodnummers mee:

  • Bankkaart verloren of gestolen? Card Stop: +32 70 344 344
  • Identiteitskaart verloren of gestolen? Doc Stop: +800 2123 2123
  • Voor andere dringende vragen: neem het telefoonnummer van uw bankier en verzekeringsmakelaar altijd mee.

 

Veel plezier en gemoedsrust gewenst!