HomeSlim sparenVermijd boetes op vakantie!

Vermijd boetes op vakantie!

In onze buurlanden verschillen de verkeersregels van de onze. Door u van tevoren goed te informeren, vermijdt u dan ook onaangename en dure verrassingen.

Heel wat Belgen nemen de auto om op vakantie te gaan in een van de buurlanden of verder. Maar opgelet: de wegcode is niet overal dezelfde. Door een Europese richtlijn van 2011 kunnen de lidstaten nu onderling gegevens uitwisselen over voertuigen die in hun land ingeschreven zijn. Zelfs als u dus niets gemerkt hebt van een boete, kan er een onaangename verrassing in uw bus liggen als u thuiskomt.

Informeer u

U weet allicht dat elk land zijn eigen regels heeft en ook dat de tarieven voor snelheidsboetes verschillen. Maar wist u bijvoorbeeld dat er in Frankrijk geen enkele tolerantie is voor snelheidsovertredingen? U riskeert al een boete zodra u de snelheidsgrens overschrijdt, zelfs al vanaf één kilometer per uur! En wist u dat er sinds 1 juli nieuwe regels van kracht zijn? U maakt kans op een (zware) boete voor gedrag dat in ons land nog door de vingers wordt gezien. Enkele voorbeelden:

  • Uw gsm gebruiken met oortjes (35 euro), of het nu is om te bellen of om muziek te beluisteren.
  • Een broodje eten achter het stuur (35 euro).
  • Te luide muziek spelen met het raam open (35 euro overdag, maar tot 450 euro 's avonds).
  • Make-up aanbrengen achter het stuur, zelfs als u stilstaat (35 euro).
  • Roken in uw auto in het bijzijn van kinderen.

Trajectcontrole

Heel wat Europese landen, waaronder België, zijn al begonnen met trajectcontrole. De radars herkennen uw nummerplaat en meten uw gemiddelde snelheid op een deel van de route. Hou dus continu uw snelheid in de gaten.

Vervuilende voertuigen

Veel landen hebben al een klasseringssysteem voor voertuigen op basis van hun vervuilingsgraad ingevoerd. Dat is het geval voor Duitsland, Denemarken, Zweden, Italië, Oostenrijk en Tsjechië. De steden en gemeenten in die landen kunnen vrij het verkeer in bepaalde zones (of in de volledige gemeente) beperken tot minder vervuilende voertuigen. Of die voertuigen parkeer- of verkeersvoordelen geven. Ook Frankrijk is dat systeem aan het invoeren. Het wordt binnen enkele maanden van kracht. Meer informatie over de wegcode en de vignetten in de verschillende Europese landen vindt u op de site van de VAB.

Niet alleen met de auto!

Maar opgelet, niet alleen met de auto kunt u een bekeuring krijgen! Neem ook de wetgeving voor fietsers eens onder de loep. Zo is het in Frankrijk sinds 1 juli verboden, op straffe van boete, om te fietsen met oortjes in. En u moet ook 's avonds en 's nachts een fluorescerend hesje dragen.

Informeer u dus goed voor u vertrekt. Een boete kan uw vakantiebudget aanzienlijk verhogen. En het is dus een stuk eenvoudiger én goedkoper om ze te vermijden!