HomeSlim sparenVerlaag deze winter uw energiefactuur

Verlaag deze winter uw energiefactuur

Hebt u ook hoge energiefacturen? Die wilt u liever niet meer in uw bus krijgen. Dus, klaar om uw energieverbruik te verlagen?

De zomer zit terug in de kast en de herfst neemt stilaan winterse allures aan. Helaas staat koude synoniem voor hogere verwarmingskosten. Maar in plaats van die warmte- (en geld-) kranen volledig open te draaien, geven we u heel graag tips om energie te besparen. U handelt ecologisch en plundert uw portemonnee niet.

Bespaar geld en energie!

Energie besparen zit soms in de kleine dingen. Kweek een dagelijkse routine. En u zult merken dat u er een pak energie en geld mee uitspaart.

  • Sluit uw pc volledig af

De meeste mensen klappen hun laptop gewoon toe, als ze hem niet meer nodig hebben. Maar wist u dat een computer in waakstand nog altijd elektriciteit verbruikt? Sluit uw pc daarom volledig af. Zo kan hij bovendien de laatste updates installeren.

  • Ontkalk uw elektrische toestellen

Uw wasmachine, afwasmachine en waterkoker hebben af en toe nood aan een goede kuisbeurt. Kalk tast uw toestellen aan en uw energieverbruik stijgt zienderogen. Een kalklaag van 3 millimeter verhoogt uw verbruik met 25%. U zou voor minder uw toestellen goed onderhouden, niet?

Hoe u dat doet? Simpel. Met azijn. Azijn is een natuurlijk ontkalker. Giet er een dopje van in het zeepbakje van uw (af)wasmachine. En voor de waterkoker laat u het verwarmingselement een nachtje volledig onderdompelen in azijn. De volgende dag is uw toestel als nieuw! Kuis het natuurlijk eerst goed uit vooraleer het opnieuw te gebruiken.

  • Haal uw adapters uit de stopcontacten

Makkelijk is het wel, uw adapters in het stopcontact te laten steken. Maar ondertussen verbruikt u wel energie! Vergeet ze er dus niet uit te trekken.

  • Douche korter

Een warme douche om wakker te worden? Dat kan deugd doen. Maar moet het altijd zo lang duren? Het kost meer geld dan u denkt. Als twee personen dagelijks 1 minuut minder lang douchen, bespaart u 30 euro per jaar. Tip: maak er een spelletje van. Meet met uw gsm of smartphone dag 1 hoelang u doucht. Probeer de dagen nadien telkens 1 minuut minder lang te douchen. Dat werkt echt!

  • Isoleer uw leidingen

Buizen isoleren is heel eenvoudig. In een doe-het-zelfzaak koopt u isolatiemateriaal dat de leiding omringt. Maak u geen zorgen, dat is heel goedkoop. U bespaart er zelfs geld en energie mee!

  • Zet de thermostaat 1 graad lager

De thermostaat 1 graad lager zetten, daar merkt u toch niets van? En u bespaart er zo’n 50 euro per jaar mee. Doen!

  • Vervang uw gloeilampen door spaarlampen

Gloeilampen mogen niet meer verkocht worden. Gewoon omdat ze niet milieuvriendelijk zijn. Haal dus spaarlampen in huis en vervang ze een voor een. U zult het merken aan uw factuur.

  • Schakel de lichten uit

Denk eraan om altijd het licht uit te doen als u een ruimte verlaat. Een kleine moeite, maar het bespaart zo veel energie.

  • Sluit de deuren

Laat de warmte niet ontsnappen! Sluit altijd de deuren achter u. U zult minder hard moeten stoken.

  • Krab de ijslaag weg uit uw diepvriezer.

IJsaanslag zorgt voor een hoger energieverbruik. Uw diepvriezer moet dan harder werken. Haal die laag er dus regelmatig uit. Dan hebt u meteen ook meer plaats om diepvriesmaaltijden op te bergen.

En ten slotte nog dit

Wilt u zelf ook geen energie verliezen in de winter? Zet buiten dan een muts op en doe handschoenen aan! Net zoals buizen geïsoleerd moeten worden, willen uw ledematen dat ook. Via de uiteinden verliest u de meeste warmte. Een gouden tip dus!