HomeVoordelig lenenVerkoopovereenkomst geannuleerd? Wat met de dossierkosten van uw woonlening?

Verkoopovereenkomst geannuleerd? Wat met de dossierkosten van uw woonlening?

Ik heb een verkoopovereenkomst ondertekend en een woonlening aangevraagd. Maar op het laatste moment werd de akte niet ondertekend en werd de verkoop geannuleerd. Moet ik de dossierkosten betalen? Waarom? (Mira, 45 jaar)

Eigenlijk komt de verkoopovereenkomst overeen met de verkoop. De notariële akte is maar een officiële bekrachtiging. Tenzij er een opschortende voorwaarde ingeroepen kan worden die de verkoop annuleert.

Als u intussen het nodige hebt gedaan om een woonlening aan te vragen en als een bank u een positief antwoord gegeven heeft, dan heeft die bank zelf al kosten gemaakt. Ze heeft bv. een expert ingeschakeld om zich ervan te vergewissen dat de gevraagde verkoopprijs overeenkomt met de marktwaarde van de woning. Of ze heeft al het nodige gedaan om een hypotheek of een mandaat aan te vragen. Ze heeft uw aanvraag onderzocht, enz. Het is dus - helaas- logisch dat uw bank dossierkosten aanrekent.

Als de verkoop niet geannuleerd werd door een opschortende voorwaarde, kunt u de kosten misschien terugvorderen bij uw verkoper. Sommige verkoopovereenkomsten voorzien een schadevergoeding, die de schuldige partij moet betalen als het contract opgezegd wordt. Uw notaris of advocaat kan u meer inlichtingen geven over de verschillende mogelijkheden. 

Stel uw vraagBekijk alle vragen