HomeMijn geld beherenVerdwijnen de betalingen met Proton?

Verdwijnen de betalingen met Proton?

Ik heb horen zeggen dat de Proton-bankkaart binnenkort niet meer dan een herinnering zal zijn. Is dat waar? (Johan, 45 jaar, Erps-Kwerps)

Inderdaad, binnenkort verdwijnt de Proton-bankkaart uit het Belgische landschap van betaalmiddelen. Maar geen paniek: dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. We hebben aan Philippe Kempeners, Scheme Manager bij Bancontact/MisterCash, gevraagd hoe de toekomst eruit ziet.

Zal het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om met Proton te betalen?

Phillippe Kempeners: “Inderdaad, maar dat is niet voor onmiddellijk: Proton stopt eind 2014. Tot dan zetten wij een aantal acties op het getouw, vooral in 2014, om alternatieven aan te bieden en om de handelaars en de gebruikers te sensibiliseren.”

Waarom die afschaffing?

Phillippe Kempeners: “In de loop van de jaren hebben we gemerkt dat de gebruikers het niet altijd gemakkelijk vonden dat ze hun Proton-kaart moesten herladen. Parallel daarmee is de snelheid van de Bancontact-transacties enorm toegenomen en zijn de communicatiekosten drastisch gedaald, wat het gebruik van Bancontact voor kleine betalingen veel aantrekkelijker heeft gemaakt.”

Welk systeem zal Proton vervangen?

Phillippe Kempeners:“ Een systeem dat alle Belgen al kennen: de Bancontact-betalingen. Begin 2012 hebben we inderdaad de kosten gefactureerd aan de handelaars voor bedragen kleiner dan 10 euro verlaagd. U kunt dus perfect een kleine betaling - zelfs van 50 cent - doen met uw bankkaart.

De overgang naar Bancontact is trouwens al begonnen. De exacte cijfers voor 2012 zijn nog niet gekend, maar we verwachten ons aan meer dan 150 miljoen transacties van minder dan 10 euro met Bancontact, terwijl er met Proton nauwelijks 40 miljoen transacties gebeurden. De gebruikers hebben dus eigenlijk zelf de opvolger van Proton gekozen.”

En voor de drankautomaten?

Phillippe Kempeners: “Alle kleine apparaten die vandaag Proton-betalingen aanvaarden, zoals drankautomaten, kunnen vanaf 2014 uitgerust worden met een nieuw systeem: het gebruik van de Bancontact-kaart zonder code voor betalingen onder 10 euro. Met een groot voordeel ten opzichte van Proton: u moet uw kaart niet meer opladen, het bedrag gaat direct van uw rekening.”

Juist, wat gebeurt er met het Proton-saldo?

Phillippe Kempeners: “Net hetzelfde als wat er nu al gebeurt als de kaart bv. hernieuwd wordt: u kunt naar uw bank gaan en het Proton-saldo naar uw zichtrekening laten overzetten. Het is aan de banken om de praktische modaliteiten van de overgang na 31 december 2014 te regelen.”

Stel uw vraagBekijk alle vragen