HomeVoordelig lenenVerbouwen of isoleren: welke premies en subsidies?

Verbouwen of isoleren: welke premies en subsidies?

U bent van plan uw woning op te frissen, te verbouwen of te isoleren? Kunt u nog rekenen op premies of subsidies? We gingen op verkenning voor u.

Ons land kent verschillende bestuursniveaus. Elk van hen beheert bepaalde aspecten van eenzelfde thema. Werken aan een huis vallen daar ook onder. Sommige premies hangen af van het federale niveau, andere van de gewesten. Bovendien heeft uw gemeente ook haar eigen beleid.

Wat moet u weten?

Federaal: verlaagd btw-tarief van 6% voor ‘oudere’ woningen

Is uw woning ouder dan tien jaar en wilt u ze opfrissen, renoveren of isoleren, dan geniet u van een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%) op de factuur van uw aannemer.

U krijgt die korting als u de ‘eindgebruiker’ van de werken bent. Met andere woorden de eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van de woning. U vindt meer info op de website van de FOD Financiën.

Gewesten: verschillende premies

Eigenlijk zijn het de drie gewesten die het grootste deel van het woning- en milieubeleid nu in handen hebben.

  • In Vlaanderen bestaat er een renovatiepremie. Die bedraagt 20 of 30% van de kostprijs van de werken (exclusief btw). Wilt u een eigen woning van minstens 30 jaar oud renoveren of wilt u een bestaand gebouw omvormen tot woning, dan komt u in aanmerking voor die premie. Het bedrag hangt wel af van uw inkomen en het type werken dat u doet. Die zijn onderverdeeld in vier categorieën.
  • In Brussel geldt de renovatiepremie eveneens voor gebouwen ouder dan 30 jaar en hangt ze ook af van uw inkomen. U moet wel eerst de toestemming van het gewest krijgen voor u met de werken begint.
  • In Wallonië hangt de renovatiepremie ook af van uw inkomen en het type werken. Maar u kunt er eentje krijgen voor gebouwen ouder dan 20 jaar. Breng wel eerst en vooral de administratie op de hoogte via een bestaand formulier. Een schatter komt dan langs om de lijst van de werken op te maken die in aanmerking komen.

Elk gewest heeft ook een eigen systeem van premies voor werken gelinkt aan energiebesparing:

Bovendien kunt u onder bepaalde voorwaarden een lening tegen een voordelige rentevoet krijgen voor sommige werken, in functie van uw inkomen en het gewest waar u woont.

Vergeet uw gemeente niet!

Veel gemeenten willen ook bepaalde werken of vormen van energiebesparing stimuleren. Daarvoor kennen ze dan premies of subsidies toe.

Surf dus zeker eens naar de website van uw gemeente!