HomeSlim sparenVerbouwen: een goed idee?

Verbouwen: een goed idee?

Bij de zoektocht naar een woning is de eerste vraag meestal: bouwen of verbouwen? Dikwijls wordt gekozen voor het verbouwen van een bestaande woning. En al even dikwijls brengt dat een karrenvracht kopzorgen met zich mee. De logische vraag is dus: is verbouwen wel zo’n goed idee?

Stel bovenstaande vraag aan duizend mensen en u krijgt waarschijnlijk duizend verschillende antwoorden. De kans is groot dat u om de oren wordt geslagen met horrorverhalen over zaken die kunnen mislopen. Toch is verbouwen nog altijd een enorm populaire optie. Daarvoor zijn er, algemeen genomen, drie grote redenen. De belangrijkste is locatie: de meeste huizen die verbouwd worden, bevinden zich in of vlakbij een stadskern. Dat is voor nieuwbouw dikwijls moeilijker, zeker in combinatie met een bouwgrond. Daarnaast is charme ook een grote troef. De meeste woningen in België zijn ouder dan 50 jaar en hebben dus een eigen geschiedenis. Dat geeft de woning in kwestie het ‘karakter’ waar mensen meestal naar op zoek zijn en wat een nieuwbouwwoning soms ontbreekt. Al durft ‘karakter’ al eens een ander woord zijn voor ‘krakkemikkig’. De derde grote reden is budget: bij verbouwingen is er geen sprake van een bouwgrond en kan het budget makkelijker gespreid worden.

Veel mensen onderschatten de impact van verbouwen op hun budget en hun levenskwaliteit. Als u van plan bent het verbouwavontuur aan te gaan, stel uzelf dan even de volgende vragen.

1. In welke staat is het pand van uw keuze?

Met een gemiddelde leeftijd van meer dan 50 jaar is het een goed idee om de woning van uw keuze van tevoren grondig door te lichten. De beste manier om dat te doen is meermaals naar de woning te gaan kijken. Doe dat zeker één keer in het gezelschap van een architect of iemand die beroepsmatig met bouwen en verbouwen bezig is. Een expert zal sneller zien of er vochtige muren, slechte funderingen, condensatieproblemen, onstabiele vloeren of andere problemen te bespeuren zijn. Zo is de kans toch aanzienlijk kleiner dat u voor verrassingen komt te staan. Ook volgende basiselementen van de woning vinkt u best één voor één af:

 • Elektriciteit: voldoet de elektrische installatie aan de wettelijke normen of moet u overgaan tot het gedeeltelijk of volledig vernieuwen ervan?
 • Verwarming: zijn er aparte gaskachels te bespeuren? Dan hebt u meer dan waarschijnlijk een nieuwe ketel, leidingen en radiatoren nodig.
 • Sanitair: zijn de waterleidingen bij de tijd? Is er degelijke afvloeiing voorzien en hoe wordt er gewerkt met regenwater?
 • Ramen: is er overal dubbele beglazing? Dat heeft een grote invloed op uw energieverbruik. Hebben de te vervangen ramen een standaardvorm? Hoe specialer de vorm, hoe duurder om te vervangen!
 • Dak: als u pech hebt, beschikt de woning alleen over een laag pannen. Dan kijkt u op termijn aan tegen grote dakwerken. Gaat het om een recentere woning, dan kan het soms volstaan om bijkomende isolatie te plaatsen.
 • Muren en plafonds: naast het feit of ze al dan niet vochtig zijn, kunnen ze ook barstjes vertonen, niet genoeg geïsoleerd zijn of weinig recht lopen. Of alle drie samen. Opnieuw bepleisteren is in de meeste gevallen dan ook de enige optie.

2. Hebt u uw totaalbudget goed ingeschat?

Bovenstaande checklist helpt u om uw budget beter in te schatten, al is dat sowieso geen sinecure. Velen denken dat renoveren voordeliger is, maar het heeft dikwijls hetzelfde prijskaartje als een nieuwbouwwoning. Het is wel makkelijker te spreiden over meerdere jaren en fases. En een goede strateeg vindt ongetwijfeld alsnog een aantal zaken om te besparen via deze tips:

 • Voer zo veel mogelijk werken zelf uit. Op voorwaarde dat u handig bent, natuurlijk.
 • Kijk naar energiezuinige oplossingen. Daarvoor kunt u doorgaans genieten van bepaalde subsidies. Ook uw energiefacturen zullen in de toekomst een pak lichter uitvallen.
 • Recycleer zo veel mogelijk bestaande elementen. Moet de volledige keuken of badkamer eruit? Of kunt u bepaalde zaken integreren in de hernieuwde ruimte?
 • Hou uw smaak onder controle. De hipste designkranen en exotische muurtegels zijn erg aanlokkelijk, maar zijn ze ook echt nodig? Zijn er geen creatieve (en goedkopere) alternatieven?
 • Stel een maximumbudget op. Weet welke zaken u wilt aanpakken, stel een schatting op en hou rekening met wat marge voor eventuele onvoorziene zaken. Probeer dat budget dan ook te allen tijde te respecteren!

3. Hoeveel tijd en geduld hebt u?

Bouwen en verbouwen brengt gewoonlijk een bepaald niveau van stress met zich mee. Bij verbouwen kan die al wat langer duren en dus meer doorwegen. Draag zorg voor uw zenuwsysteem door na te denken over volgende zaken:

 • Wilt of kunt u op een bouwwerf leven? De kans is groot dat u de werken in fases afrondt. Dat betekent dat u het soms zult moeten zien te redden met een uiterst minimum aan comfort. Ook een gebrek aan properheid of een teveel aan lawaai kan uw geduld nogal op de proef stellen.
 • Bent u bereid ieder vrij moment op te offeren? U bepaalt zelf het tempo om de verbouwingen af te werken, maar u wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk alles in orde hebben. Dat betekent dat uw avonden, weekends en vakanties er voor (on)bepaalde tijd heel anders zullen uitzien.
 • Bent u bereid water bij de wijn te doen? U wilt graag uw badkamer boven, uw keuken vooraan of een dakterras waar er nog geen is? Dat is soms niet mogelijk omwille van praktische of wettelijke redenen. Als dat u op termijn blijft storen, is de woning van uw keuze misschien toch niets voor u?
 • Bent u een pietje-precies? U houdt van lijstjes, schema’s en deadlines? Daar houden verbouwingen geen rekening mee. Het is soms langer wachten op het eindpunt dan u kunt, durft of wilt vermoeden.

Het antwoord op de initiële vraag of verbouwen een goed idee is, kent dus eigenlijk geen sluitend antwoord. Het hangt vooral af van uw persoonlijke voorkeuren. En het is, zoals bij zo veel dingen, vooral een kwestie van te weten in welk avontuur u zich stort. Kortom: bezint eer u begint!