HomeVoordelig lenen(Ver)bouwen binnen budget

(Ver)bouwen binnen budget

Wie bouwt of verbouwt, moet veel geduld én een goed gevulde portemonnee hebben om de onvoorziene kosten op te vangen. Zo wil de volksmond het toch. Dat hoeft echter niet noodzakelijk zo te zijn. 

Wie renovatiewerken aan zijn huis start en daarvoor een renovatielening aangaat, ziet de kosten uiteraard niet graag boven het budget gaan. Op internetfora en in de lezersrubrieken van bouwmagazines bulkt het nochtans van mensen die precies dat overkomt. “Met een goede voorbereiding kun je heel wat onheil voorkomen”, zeggen architect Filip De Ro en interieurarchitect Pascal De Ro, zaakvoerders van Ontwerpatelier De Ro uit Ninove. Jaarlijks begeleiden ze tal van bouw- en verbouwprojecten. “Zeker 90% daarvan wordt binnen het afgesproken budget en de afgesproken termijn opgeleverd”, maakt De Ro zich sterk.

Typische gevallen

“Er zijn enkele typische gevallen waardoor een verbouwing het budget overschrijdt. Bij zware verbouwingen zijn dat vooral de grondwerken en gebrek aan informatie over de bestaande constructie. Zulke werken worden dikwijls opgestart zonder budgetraming. En dan blijkt ineens dat er meer ijzer en beton moet worden gebruikt als je niet wilt dat je woning gaat wegzakken.”

Nochtans kun je als bouwheer eerst een sondering van de grond of een stabiliteitsstudie laten uitvoeren? “Klopt”, zegt De Ro, “maar omdat mensen de kosten zo lang mogelijk proberen uit te stellen, gebeurt dat dikwijls pas als de bouwaanvraag al gedaan is en net voor de werken starten, En dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Chape of beton?

“Soms is het ook niet evident om de kosten van de werken helemaal juist in te schatten”, legt De Ro uit. “Stel dat je nieuwe vloer wilt leggen. De aannemer schat hoelang hij daaraan zal bezig zijn en stelt een prijs op. Maar dan begint het: ligt die vloer op een zachte chape? Of op zavel? Of in een zwaargewapende ondergrond? Om vloer uit te breken, maakt dat een groot verschil. Om zwaargewapende chape uit te breken ben je soms dubbel zo lang bezig. En loopt de kostprijs flink op, natuurlijk.”

“Veruit de belangrijkste reden voor vertragingen is weersverlet”, aldus De Ro. “België heeft nu eenmaal een onvoorspelbaar klimaat en als het echt te koud is, kan er niet worden gewerkt. Dat heb je dus niet altijd zelf in de hand.”

Bouwheer uit de bol

Nog een andere typische reden voor meerkosten is… de bouwheer zelf. “De prijzen voor bijvoorbeeld chape-, pleister- en gewone metselwerken liggen meestal vast. Daar is dus geen discussie over. Maar dan komt de bouwheer in de toonzaal voor verlichting en sanitair en kiest hij plots het beste en mooiste materiaal van de meest gerenommeerde merken uit. Dat is uiteraard pakken duurder dan voorzien. Perfect menselijk, maar wel een aanslag op je budget”, lacht De Ro.

Enige discipline bij een verbouwing is dus geen slechte eigenschap. “Inderdaad, ik heb ook al een klant gehad die enkele procenten onder het bestek wilde blijven. En dat is hem gelukt. Zo kan het dus ook.”

De Ro ziet ook dikwijls de omvang van de werken week na week toenemen. “Mensen komen naar hier met het plan om een muurtje te verplaatsen en een nieuwe deur te plaatsen. Maar tijdens de werken wordt het project alsmaar groter en op het einde van de rit is hun hele huis gerenoveerd. We zien ook dat mensen steeds veeleisender worden voor hun verbouwing. Vroeger vonden ze hun woning af, als ze er opnieuw konden intrekken. Nu moet bij wijze van spreken alles geschilderd zijn en ook nog eens de tuin aangelegd zijn, voor ze tevreden zijn.”

Rustig aan en goed plannen

Volgens de architecten beginnen nog te veel kandidaat-bouwers zonder goede planning aan hun bouwdroom. En dan loopt het dikwijls mis. “Mensen maken soms wilde plannen zonder dat ze enig idee over de kostprijs hebben. Ze vragen raad aan vrienden en collega’s en iedereen doet zijn zegje en maakt hun hoofd gek, zonder veel kennis van zaken. Soms is het ook niet eens hun eigen schuld, hoor. Ik maak ook wel mee dat ze een bepaalde speciale wens hebben. Als ze dan verschillende vakmannen daarover raadplegen, krijgen ze telkens ander advies en soms ook een compleet verschillende prijs.”

De oplossing voor zulke gevallen: rustig blijven en goed voorbereiden. “Ik raad klanten aan om goed hun tijd te nemen. Tussen het idee om te gaan renoveren en de start van de werken mogen gerust enkele maanden liggen. Maak goede plannen, laat je begeleiden door professionals en vraag definitieve, vaste prijzen. Zo vermijd je alle discussies. Als bouwheer en vaklui zich dan aan die planning houden, loopt het gegarandeerd goed af.”