HomeSlim sparenVeranderen van verwarming? Neem niet zomaar koudweg uw beslissing!

Veranderen van verwarming? Neem niet zomaar koudweg uw beslissing!

Is uw huidige verwarmingssysteem dringend aan vervanging toe? Met onze checklist vermijdt u dat u het te warm krijgt van alle kosten die ermee gepaard gaan én van uw toekomstige energiefacturen.

Eén van de meest essentiële elementen waarmee u rekening moet houden als u verbouwt, is ongetwijfeld het verwarmingssysteem. De opties lijken oneindig. Dus is de hamvraag hoe u op een efficiënte manier de verwarming kiest die bij u en uw huis past. En liefst zo vriendelijk mogelijk is voor uw bankrekening uiteraard! Ook als u uitsluitend uw verwarmingssysteem onder handen wilt nemen, zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. Met onze checklist vermijdt u dat u het te warm krijgt van alle kosten die ermee gepaard gaan én van uw toekomstige energiefactuur.

Welke energiebron is mogelijk en welke verkiest u?

De keuze van de energiebron hangt af van twee factoren. De eerste is uw persoonlijke voorkeur. Hecht u meer belang aan installatiekosten, verbruik, onderhoudsgemak of milievriendelijkheid? Die zaken kunnen al een groot verschil maken. Daarnaast is er ook de vraag of de installatie van een bepaald systeem praktisch gezien mogelijk is. Een overzicht van de meest voorkomende energiebronnen en hun voor- en nadelen:

  • Aardgas is een populaire energiebron, omdat het zuinig en onderhoudsvriendelijk is. Helaas kan niet iedereen daarvoor kiezen. Sommige straten zijn namelijk niet aangesloten op het gasnet, waardoor er automatisch een andere energiebron moet gekozen worden.
  • Propaan- of butaangas is vergelijkbaar met aardgas op gebied van verbruik en onderhoud. Het grote verschil is dat propaan en butaan de installatie van een opslagtank vereisen.
  • Stookolie is het populairste alternatief voor aardgas, omdat het veruit het goedkoopst is qua verbruik. De opslagtank voor stookolie brengt wel heel wat keuzes en dus ook kosten met zich mee. Er is bovendien een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig om schone en veilige verbranding te garanderen.
  • Houtpellets zijn kleine houtkorrels gemaakt van houtafval. Ook daarvoor hebt u een aparte opslagruimte nodig. De installatiekosten voor dat verwarmingssysteem liggen hoog, het verbruik ligt dan weer erg laag.
  • Elektriciteit is goedkoop om te installeren, maar erg duur qua verbruik. Als u het milieu hoog op uw prioriteitenlijst hebt staan, is elektriciteit niet de beste keuze.
  • Zonne-energie is de meest milieuvriendelijke oplossing, maar vraagt wel wat praktische aanpassingen. Dikwijls combineert u die energiebron beter met één van bovenstaande oplossingen.

Past een bepaald systeem in uw huis of zijn er aanpassingswerken nodig?

Naast de keuze van de energiebron is het natuurlijk erg belangrijk te bekijken of uw woning drastische veranderingen moet ondergaan om uw voorkeurssysteem te installeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijke nood aan afvoerbuizen, de installatie van ketels of rookkanalen. Vloer- en muurverwarming zijn aanzienlijk moeilijker te installeren, maar besparen wel ruimte en zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van warmte. Radiatoren zijn makkelijk te installeren, maar nemen wat ruimte weg en verspreiden warmte ongelijkmatig. Ga ook na of u de bestaande radiatoren wel moet vervangen. Dat is namelijk niet altijd nodig. Kachels komen daarentegen wel in aanmerking voor vervanging, aangezien die doorgaans veel verbruiken, milieuonvriendelijk zijn en qua veiligheid (CO-vergiftiging) niet hoog scoren. Ook hier is het een kwestie van goed te bekijken wat wel en niet kan in uw huis.

Beschikt u over een degelijke offerte?

Bovenstaande vragen verraden het al een beetje: alleen geraakt u er waarschijnlijk niet uit. Win zo veel mogelijk informatie in en denk goed na. Maar vraag vooral raad aan experten. Zij kunnen u nieuwe denkpistes bieden en u raad geven over de beste keuze voor uw huis. Overloop samen uw huidige situatie, behoeftes en wensen. Laat een offerte opstellen en vraag zo veel mogelijk details over alle elementen. Vergeet vooral de energielabels niet na te kijken! Die kunnen veel invloed hebben op het totale kostenplaatje. Denk ook aan waarborgen en de dienst na verkoop. Kijk en vergelijk voor u de knoop doorhakt. Ga niet zomaar voor de goedkoopste oplossing. Bekijk en bereken goed wat uw verwarming doet met uw bankrekening op lange termijn.

Komt uw nieuwe verwarming in aanmerking voor fiscale aftrek?

Meestal worden bepaalde energievriendelijke investeringen aangemoedigd door een fiscale aftrek. Bekijk hoe u voordeel kunt doen op www.premiezoeker.be en www.energiesparen.be.

Verbruikt u energie op een bewuste manier?

Bij het plannen van uw nieuwe verwarmingssysteem kijkt u beter op een strenge manier naar uw eigen energieverbruik. In welke ruimtes hebt u echt verwarming nodig? Moet de verwarming overal gelijktijdig en gelijkwaardig voor warmte zorgen? Zaken als thermostaten en tijdschakelaars kunnen handige hulpmiddeltjes zijn. Naast het verwarmingssysteem hebt u zelf ook impact op uw energiefactuur. Wees daarom niet bang om kritisch naar uzelf te kijken. Houdt u de warmte genoeg binnen door ramen, deuren, gordijnen en luiken gesloten te houden? Zet u de verwarming niet een paar graden hoger dan eigenlijk hoeft? Kruipt u niet liever soms tegen uw partner aan voor wat warmte? Of voor de singles onder ons: is een dekentje soms ook niet leuker en gezelliger om op te warmen?

Net als bij alle grote investeringen, kunt u dus best kijken en vergelijken alvorens te bezwijken!