HomeVoordelig lenenVastgoedmarkt: toekomstige trends?

Vastgoedmarkt: toekomstige trends?

De vastgoedprijzen blijven een geliefd gespreksonderwerp. Is de markt aan het veranderen? Een woordje uitleg.

Onlangs verschenen er twee studies over het vastgoedklimaat. Deloitte (mei) boog zich over de Europese markt, terwijl ING (juli) op de Belgische markt focuste.

Hooguit wat vertraging

De resultaten van beide studies bevestigen een zekere vertragende trend van de markt. Volgens ING daalde de marktactiviteit in 2012 met 3,9%. Maar de twee instellingen beamen dat de prijzen niet dezelfde weg volgden en dat ze gemiddeld een matige stijging kenden. Deloitte spreekt van een gemiddelde prijsstijging van 3,1% voor alle woningtypes. ING noteert een stijging van 3,6% voor de prijzen van appartementen, 2,7% voor huizen en -0,2% voor villa’s. De villamarkt kent een lichte achteruitgang en volgens de bank zal die situatie in 2013 niet echt verbeteren.

Groei groter dan de inflatie

In het algemeen - met uitzondering van de villa’s - blijft in ons land de prijsstijging groter dan de inflatie. De prijzen van woningen stijgen dus sneller dan de kosten voor levensonderhoud. Goed nieuws voor eigenaars. Maar niet voor kopers die nu meer moeten terugbetalen dan voordien. Nochtans onderlijnen zowel ING als Deloitte dat België gemiddeld gezien betaalbaar blijft: uitgedrukt in aantal jaren bruto-inkomen blijft de waarde van een gemiddelde woning in het betere deel van het klassement: net iets minder dan 4 jaar. Enige meldenswaardige uitzonderingen: de huizen in Brussel waarvan de prijs vandaag overeenkomt met 14 jaar salaris.

Einde van het gouden tijdperk

In haar verslag twijfelt ING niet om ‘het einde van het gouden vastgoedtijdperk’ in te luiden met een vrij zwakke verwachte prijsgroei in 2013 (van 1,5 tot 3%), zelfs als die boven de inflatie blijft (1,4%). De bank toont zich pessimistisch voor de volgende jaren door de toename van de schuldenlast van de gezinnen, de renteverhoging en de onzekerheden eigen aan de regionalisering van de fiscale aftrekbaarheid van woonleningen. ING verwacht zich dus in de komende jaren aan een lichte prijscorrectie.

Wat denken onze lezers ervan?

De lezers van onze blog lijken de voorzichtigheid van die studies te bevestigen. Slechts 25% denkt dat de prijzen zullen stijgen, terwijl 45% denkt dat ze stabiel zullen blijven en 30% dat ze zullen zakken. Een iets meer uitgesproken pessimisme bij onze Nederlandstalige lezers, waarvan 78% gaat voor het behoud of een verlaging van de prijzen, terwijl slechts 68% van de Franstaligen er ook zo over denkt.