HomeMijn geld beherenVastgoed verhuren zonder enige moeite? Vertrouw uw pand toe aan een sociaal verhuurkantoor.

Vastgoed verhuren zonder enige moeite? Vertrouw uw pand toe aan een sociaal verhuurkantoor.

Wilt u investeren in vastgoed, maar dan zonder al die rompslomp? Overweeg uw pand te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK): het neemt u alle administratie uit handen, gewoonlijk voor negen jaar, en biedt u een gegarandeerd huurinkomen. Het kantoor verzorgt zelfs het onderhoud van uw pand.

Een woning verhuren loopt voor de eigenaar niet altijd van een leien dakje. Als eigenaar moet u immers:

 • de betalingen opvolgen;
 • invorderingsprocedures instellen indien de verhuurders niet betalen;
 • uw verplichtingen als eigenaar opnemen bij reparaties;
 • nieuwe huurders zoeken als het huurcontract ten einde loopt;
 • de financiële kosten dragen wanneer er even geen huurder is;
 • trachten de kosten te recupereren bij schade aan de woning.

Kortom, verhuren is een avontuur dat u mogelijk uw gemoedsrust kan kosten en in extreme omstandigheden zelfs een echte nachtmerrie kan zijn.

Hebt u geen zin in al die beslommeringen, dan kan een sociaal verhuurkantoor (SVK) een goede oplossing zijn voor u. Op voorwaarde dat u zich tevreden kunt stellen met een relatief laag huurinkomen (gewoonlijk 30% onder de marktprijs, aangezien het pand deel zal uitmaken van een huuraanbod dat bepaalde door de overheid vastgelegde plafonds niet mag overschrijden), kan het SVK u het volgende bieden:

 1. Een verhuurcontract op lange termijn. Aangezien (kwaliteits)vastgoed zeldzaam is op de markt, en vooral in grote steden, hebben sociale verhuurkantoren het vaak moeilijk om voldoende woningen te vinden voor de mensen die er recht op hebben. Ze zijn dan ook geneigd u een verhuurcontract van lange termijn aan te bieden, meestal 9 jaar, al zijn contracten van kortere duur ook mogelijk als u dat liever hebt.
 2. Een gegarandeerde huurprijs. Tijdens de volledige duur van het contract betaalt het SVK de huur, in plaats van de huurder. Geen stress dus aan het begin van de maand en geen lastige onderhandelingen met een huurder in financiële moeilijkheden: het geld komt met de regelmaat van de klok op uw bankrekening te staan, wat er ook gebeurt, ook als het pand leegstaat.
 3. Het onderhoud van uw pand, zonder dat u er ooit een voet binnen moet zetten. Het kantoor neemt ook het onderhoud van uw pand op zich, als een goede huisvader. Niet alleen zorgt het ervoor dat uw pand wordt opgefrist (schilderwerken, kleine reparaties, enz.) bij elke verandering van huurder. Maar het geeft ook advies over investeringen of verbeteringen in de inrichting, vooral aan het begin van het contract, zodat uw pand beantwoordt aan de kwaliteitsnormen. U moet die nog wel financieren, maar het agentschap vertrouwt de uitvoering toe aan een professional, daarbij steunend op zijn ervaring en een netwerk van vakmensen die voor hem werken tegen concurrerende prijzen.
 4. Extra renovatiepremies. En dat is nog niet alles: als eigenaar van een pand dat toevertrouwd wordt aan een SVK, hebt u recht op bijkomende renovatiepremies. In de meeste gevallen nemen die de vorm aan van een voordeliger terugbetalingspercentage [LC1] dan als u het pand op de klassieke manier zou verhuren en dat los van uw eigen inkomsten.
 5. En last but not least, naast de voldoening dat u uw steentje bijdraagt aan een sociaal doel, profiteert u ook van een vermindering van uw onroerende voorheffing met 30% gedurende de volledige duur van het huurcontract.

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.