HomeMijn geld beherenVan plan om een woning te kopen? Vraag advies (2/2)

Van plan om een woning te kopen? Vraag advies (2/2)

U hebt beslist om een woning te kopen, maar u wilt er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt? Heel wat experts kunnen u daarbij helpen. In het tweede deel van dit artikel komen twee andere experts aan bod.

Notaris

De notaris is niet alleen onmisbaar bij de aankoop van een woning op administratief vlak. Hij kan ook een goede raadgever zijn bij elke belangrijke stap van de transactie.

  • Zelfs als u nog maar op zoek bent naar de geschikte woning, twijfel er niet aan om raad te vragen aan een notaris. Hij kan u tips geven op maat van uw situatie en uw profiel. "Dat is gratis en kan heel wat tegenslagen voorkomen", zegt notaris en woordvoerder Sébastien Dupuis. "De website www.notaris.be is heel volledig en geeft u heel wat info en tips". Als u nog op zoek bent naar uw droomhuis, surf dan ook eens naar de site waarop de notarissen alle panden zetten die ze te koop aanbieden: www.immo.notaris.be. Een gouden tip: "Onderteken nooit een overeenkomst voor u ze aan een notaris voorgelegd hebt!"
  • Want zelfs een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis staat voor verkoop. Dat document bevat dus verkoopvoorwaarden (wie verkoopt wat, tegen welke prijs en voorwaarden, enz.), die bevestigd worden in de notarisakte. "Door een verkoopovereenkomst te ondertekenen, verbindt u zich tot de aankoop. Het is belangrijk om het niet op eender welke manier te doen… U vindt voorbeeldteksten op het internet, maar dat is een beetje zoals met een ernstige ziekte te rade gaan bij een internetdokter… U riskeert niet alleen onherstelbare fouten te maken, maar u moet er ook zeker van zijn dat de tekst de Belgische wetgeving respecteert. U zou zo op een Nederlandstalig voorbeeld kunnen vallen, dat alleen voor Nederland geldt bv.". Idem als de verkoopovereenkomst van een - zelfs heel betrouwbaar - vastgoedkantoor afkomstig is: "Stuur het altijd naar uw notaris voor u het ondertekent".
  • De notaris controleert bij het kadaster, het hypotheekregister, de stedenbouwkundige diensten, de fiscus, enz. dat er geen enkel obstakel is dat de ondertekening van de akte in de weg zou kunnen staan. "We controleren de juridische haalbaarheid van de transactie en het is pas als alle lichten op groen staan dat de akte ondertekend kan worden en ze onbetwistbaar is tegenover derden", besluit Sébastien Dupuis.

Wat in de volksmond ‘notariskosten’ genoemd wordt, zijn eigenlijk voornamelijk registratierechten (taksen), aangevuld met de honoraria die pas na ondertekening van de akte betaald moeten worden.

Bankier

Omdat uw financiële draagkracht een bepalende factor voor uw vastgoedproject is, is uw bankier natuurlijk een van de eerste personen bij wie u moet langsgaan. Maak zeker eens een afspraak, zodra uw project concreet vorm begint te krijgen. Hij kan samen met u een eerste evaluatie van uw leencapaciteit maken en de juiste formule voor u vinden.

Tip: elke beslissing om een krediet toe te kennen passeert binnen de bank via een kredietcomité. Daarom is het heel belangrijk dat u zich indekt tegen een negatief antwoord. Voorzie een opschortende clausule in de verkoopovereenkomst voor het geval u geen krediet krijgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.