HomeMijn geld beherenVan plan om een woning te kopen? Vraag advies (1/2)

Van plan om een woning te kopen? Vraag advies (1/2)

U hebt beslist om een woning te kopen, maar u wilt er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt? Heel wat experts kunnen u daarbij helpen. In het eerste deel van dit artikel komt u te weten bij wie u zoal terechtkunt.

Vastgoedexpert

De vastgoedexpert of landmeter-expert (een beschermd en beëdigd beroep) helpt u om een woning tegen de juiste prijs te kopen. “Hij gaat ter plaatse en maakt een exacte schatting op basis van een aantal objectieve elementen”, zegt Patrick Bladt, woordvoerder van de Maatschappij van Landmeters-experten van Brussel.

  • Eerst en vooral de controle met een laser van de werkelijke oppervlakte. “Die komt niet altijd overeen met wat er in de advertentie staat. Jammer genoeg is er geen uniforme methode om oppervlaktes weer te geven”, zoals in Frankrijk bv. Meestal wordt er over de bruto-oppervlakte gesproken. Daarvan moet 10 tot 15% afgetrokken worden om de netto-oppervlakte te kennen. Dat is de oppervlakte, die werkelijk beschikbaar is na aftrek van de dikte van de muren en de diepte van de kasten.
  • Dankzij een gegevensbank van vergelijkbare verkopen, die hij met zijn confraters deelt, kan de expert de prijs (of de prijsvork) van de woning bepalen, rekening houdend met de onderhoudsstaat, de voorzieningen, het bouwjaar, enz.
  • Hij controleert ook de toestand en het onderhoud van de woning. "Is het dak of de constructie nog stevig? Is de elektriciteitsinstallatie nog conform? Is er een vochtprobleem of een terras dat niet vergund werd? Op middellange termijn is er x euro nodig. En wij kunnen dat berekenen", legt de expert uit die opgeleid is in de pathologie van gebouwen. Hij ziet zelfs de signalen van huiszwam of asbest, die beide nare gevolgen voor de koper kunnen hebben.
  • Tot slot heeft hij ook aandacht voor de erfdienstbaarheden. Niet alleen die van u, maar ook die van uw buren. "U bent onze ogen, zei een notaris onlangs nog. Terwijl hij de administratieve en juridische zaken controleert, zijn wij de enigen die de feitelijke toestand zien en de onregelmatigheden of bijzonderheden opmerken.”

De prijs van een schatting? Reken op een zo’n 500 euro exclusief btw voor een appartement (met plannen).

Vastgoedjager

Hoewel hij heel wat meer diensten aanbiedt dan de klassieke vastgoedjager, benadrukt Adrian Devos (BuyerSide) eerst en vooral dat zijn klant de koper is. De koper betaalt hem dan ook voor zijn diensten. En niet, zoals dat het geval is bij de vastgoedmakelaar, de verkoper of de tegenpartij van de transactie.

Voor een commissie van minstens 2,5% exclusief btw van de eindprijs van de woning (0,5% van de aankoop + 15% van de prijsvermindering verkregen tijdens de onderhandelingen) en in het kader van een mandaat van meestal 6 maanden helpt de vastgoedjager de kandidaat-koper bij het volgende:

  • Woningen vinden die aan zijn aankoopcriteria beantwoorden, maar die zich buiten de markt situeren (die niet op sites te vinden zijn). De klant kan natuurlijk ook zelf woningen selecteren en ze laten onderzoeken.
  • Een diepgaande analyse van de geselecteerde woning. "Een stedenbouwkundige balans opmaken door de feitelijke situatie te vergelijken met de wettelijke, de oppervlaktes met de laser controleren of ze vergelijken met de ‘as built’ plannen, al de technische aspecten van het gebouw onder de loep nemen… En dankzij een specialist in ons team kunnen we zelfs asbest opsporen. Dat is nog niet verplicht in België, maar ik ben ervan overtuigd dat het over enkele jaren, net zoals in Frankrijk, wel verplicht wordt", legt de expert uit.
  • De woning naar haar juiste waarde schatten op basis van de verwachte rendementen tegenover de akteprijs (3% bruto voor een nieuw appartement tot 5% voor een opbrengstpand) of de prijs per m² volgens de buurt, rekening houdend met de oppervlakte van de kelders en terrassen.
  • Op basis van een verslag met al die gegevens en met een mandaat van de koper onderhandelen over de aankoopprijs en -voorwaarden met de zekerheid dat het pand geen risico’s inhoudt (een mede-eigendom met schulden, een stedenbouwkundige afwijking, grondvervuiling, enz.). "Wat wij onze klant bieden, is een aankoop zonder enig risico", vat Adrian Devos samen.
  • En tot slot "de verkoopovereenkomst samen met de notaris opstellen, in het belang van de koper, om zo de klant van A tot Z te begeleiden tijdens het hele proces. Soms wordt er gezegd dat wij het Zwitsers mes van de vastgoedaankoop zijn, omdat we alle technische, stedenbouwkundige en juridische competenties bundelen. En zelfs fiscale competenties, omdat we ook meer specifieke oplossingen kunnen voorstellen voor het opsplitsen van een aankoop.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.