HomeMijn geld beherenVan bank veranderen: wat met mijn terugkerende verrichtingen?

Van bank veranderen: wat met mijn terugkerende verrichtingen?

U hebt zopas een nieuwe zichtrekening bij een andere bank geopend, maar u wilt uw oude rekening behouden. Hoe draagt u slechts een deel van uw doorlopende opdrachten en domiciliëringen over naar uw nieuwe rekening?

Via de bankoverstapdienst zet u al uw rekeningen en bancaire verrichtingen over van uw oude naar uw nieuwe rekening. Maar als u niet alles wilt overdragen, kan dat niet via die dienst. U moet dan zelf de nodige maatregelen nemen.

Doorlopende opdrachten

Doorlopende opdrachten zijn terugkerende verrichtingen met de volgende kenmerken:

  • U bepaalt zelf het ogenblik en de frequentie van de overschrijving.
  • U kiest voor een vast of variabel bedrag. Met die laatste optie kunt u bv. op het einde van de maand het saldo van uw zichtrekening overschrijven naar uw spaarrekening. Goed voor een bijkomend spaarpotje!

Om uw doorlopende opdracht over te zetten, annuleert u de doorlopende opdracht van uw oude rekening en maakt u een nieuwe aan op uw nieuwe rekening. Voorzie een veiligheidsmarge: als uw doorlopende opdracht maandelijks is, zoals bv. uw huur, doe dan het nodige net na de betaling ervan.

Domiciliëringen

Via een domiciliëring kan een bedrijf automatisch het bedrag van een factuur van uw rekening debiteren. Die formule is erg handig en efficiënt voor het betalen van terugkerende facturen. Zo vermijdt u dat u ze vergeet te betalen evenals de daarbij horende boetes. Tenslotte verliest u geen tijd meer met het maandelijks ingeven van overschrijvingen.

Als u domiciliëringen wilt overzetten, moet u eerst weten of het om ‘Belgische’ of ‘Europese’ domiciliëringen gaat. Dat ziet u in uw pc-banking.

  • Belgische domiciliëringen: sluit de domiciliëringen op uw oude rekening af. Voer dan nieuwe aanvragen voor Belgische domiciliëringen in op uw nieuwe zichtrkening. Uw nieuwe bank zorgt voor de verdere formaliteiten.
  • Europese domiciliëringen: u moet uw leveranciers laten weten dat u het zichtrekeningnummer waarvan zij hun facturen debiteren veranderd is. Gebruik daarvoor de modelbrief van Febelfin. Uw leverancier stuurt u dan een nieuw mandaat. Onderteken het en stuurt het terug. Uw leverancier regelt de verdere formaliteiten met uw bank.
Stel uw vraagBekijk alle vragen