HomeMijn geld beherenVan bank veranderen om een gratis zichtrekening te openen

Van bank veranderen om een gratis zichtrekening te openen

Vandaag bieden veel banken een gratis zichtrekening aan. Maar gratis is niet altijd gratis. Waarop moet u letten?

Om de zichtrekening kan je niet meer heen: dagelijks maken miljoenen mensen er gebruik van. Maar dikwijls is dat betalend: via een jaarlijkse bijdrage, een bedrag gefactureerd voor bepaalde verrichtingen of nog kosten voor debet- of kredietkaarten.

De laatste jaren bieden verschillende banken wel gratis bankrekeningen aan. Maar zijn ze echt gratis? Om zeker te zijn, moet u ze eens onder de loep nemen.

Gratis zichtrekeningen niet zo gratis

Gratis opening en geen jaarlijkse kosten betekenen niet altijd volledig gratis. Sommige banken blijven bepaalde kosten doorrekenen, bijvoorbeeld:

  • Bijkomende kosten voor een tweede titularis of een abonnement op pc- of phone banking.Kosten voor kaarten: een duplicaat van een verloren of beschadigde
  • kaart, een tweede bankkaart of soms zelfs een eerste.
  • Tarifering van bepaalde verrichtingen: afdrukken van papieren overschrijvingen, versturen van uittreksels via de post, verrichtingen aan het loket, geldafhalingen buiten het netwerk van de bank…

Virtuele of quasi virtuele bank

Soms zijn verrichtingen aan het loket niet betalend, maar gewoonweg onmogelijk. Ofwel omdat de bank een volledige online bank is, ofwel omdat ze vindt dat ‘online rekeningen’ niet van dezelfde mogelijkheden kunnen genieten als ‘klassieke rekeningen’. Natuurlijk kunnen sommige mensen perfect leven met die situatie, maar niet iedereen apprecieert dat. Licht u dus goed in.

Ken uzelf

Met kosten die kunnen oplopen tot 140 euro per jaar zijn de klassieke zichtrekeningen vandaag zeker veel te duur. Het kan dus interessant zijn om van bank te veranderen. Maar let goed op voor u beslist: kies voor een aanbod dat echt beantwoordt aan uw behoeften. Vertrek vanuit uw huidige situatie en maak een lijstje van de verrichtingen die u regelmatig of af en toe doet. Bekijk dan het aanbod en zoek naar de verrichtingen die echt gratis zijn voor u.

En als u een nieuwe bank gevonden hebt, maak dan gebruik van de bankoverstapdienst: zo verandert u makkelijk van bank.