HomeMijn geld beherenVan bank veranderen? Makkelijker dan u denkt!

Van bank veranderen? Makkelijker dan u denkt!

In 2012 hebben meer dan 58.000 Belgen gebruik gemaakt van de bankoverstapdienst. Vandaag kunt voor uw zichtrekening in amper 8 dagen van bank veranderen. Een gebruiksaanwijzing voor de bankoverstapdienst met enkele aandachtspunten.

Wie heeft er nooit aan gedacht om van bank te veranderen? De domiciliëringen en doorlopende opdrachten die u opnieuw moet ingeven, alle instellingen waaraan u uw nieuw rekeningnummer moet bezorgen, de angst dat het saldo van uw zichtrekening of sommige betalingen verloren gaan… Al die zaken schrikken meer dan één persoon af. En nochtans…

Om de burger te helpen en gerust te stellen heeft Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, in 2010 de bankoverstapdienst gelanceerd. Sindsdien verhoogt elk jaar het aantal Belgen, dat van bank verandert.

Van bank veranderen: continuïteit van de dienst

Vandaag is het echt gemakkelijk om van de ene bank naar de andere over te stappen. Waarom? Omdat uw nieuwe en uw oude bank vanaf nu moeten samenwerken om zo veel mogelijk details in uw plaats te regelen. Het volstaat dat u aan uw nieuwe bank het formulier voor de bankoverstapdienst vraagt en dat u het invult. Gemiddeld in 8 werkdagen wordt bijna alles voor u gedaan:

  • Uw permanente opdrachten en overschrijvingen met een uitvoeringsdatum in de toekomst worden overgezet van de ene naar de andere rekening. Die overzetting is automatisch, snel en gratis, als het om betalingen in euro naar een land van de SEPA-zone gaat.
  • Om uw nationale domiciliëringen over te zetten, moet u ook niets doen: die overzetting maakt deel uit van de bankoverstapdienst.
  • Maar om uw SEPA-domiciliëringen over te zetten moet u zelf uw schuldeiser op de hoogte brengen: hiervoor bestaan er gelukkig voorbeeldbrieven die u aan uw nieuwe bankier kunt vragen.
  • Op uw verzoek sluit uw oude bank uw zichtrekening af en schrijft zij het (positieve) saldo over naar uw nieuwe rekening.

Wat u nog moet doen

  • U moet alleen nog uw nieuw rekeningnummer meedelen aan derden van wie u regelmatig betalingen krijgt: uw kinderbijslagfonds, uw werkgever, uw pensioenfonds. Om u daarbij te helpen, heeft Febelfin een aantal voorbeeldbrieven.
  • Uw debetkaarten vernietigen: gebruik eerst uw Proton-saldo op. Dat kan niet overgezet worden.
  • Knip uw kredietkaarten (en chip) door en bezorg ze aan uw oude bank.

Gratis van bank veranderen?

Hoewel het veranderen van zichtrekening gratis is, kan het overzetten van andere producten wel kosten met zich meebrengen:

  • Op uw spaarrekening verliest u uw getrouwheidspremie.
  • Als u een termijnrekening vereffent, moet u uitstapkosten betalen.
  • Als u een effectenrekening overzet, moet u ook kosten betalen, behalve als uw nieuwe bank die voor u betaalt tijdens een of andere actie.

Let dus goed op als u uw rekeningen overzet.

Ook zin om van bank te veranderen? Neem eens een kijkje in de brochure van Febelfin. U vindt er alle nodige info en ook een praktische checklist. 

Stel uw vraagBekijk alle vragen