HomeBeleggen op maatUw spaargeld bij uw bank opvragen: is dat een goed idee?

Uw spaargeld bij uw bank opvragen: is dat een goed idee?

Spaarrekeningen brengen niet meer veel op. Haal ik mijn spaargeld misschien beter af? (Jean-Jacques, 55 jaar).

Door de daling van de rentevoeten stellen almaar meer mensen zich die vraag. Maar is uw geld opvragen een goede oplossing?

Die vervelende biljetten

Verschillende elementen pleiten er nochtans voor dat u uw spaargeld beter niet afhaalt. We kunnen ze in één vraag samenvatten: wat gaat u met al die bankbiljetten doen?

  • Ze thuis verstoppen? U kunt ze natuurlijk onder uw matras steken. Maar dat is vrij riskant, als er een inbreker langskomt. U kunt ook een kluis kopen. Die moet wel stevig genoeg zijn en u moet ze op een veilige plaats kunnen wegsteken.
  • Ze bij uw bank in een kluis bewaren. Maar daar betaalt u huur voor. En als u geld nodig hebt, moet u telkens naar uw bankkantoor gaan. En dat kan alleen tijdens de openingsuren.

In plaats van toch nog een beetje rente voor uw spaargeld te krijgen, hebt u in beide gevallen extra kosten. Geen ideale oplossing dus.

Goud kopen?

Sommigen raden aan één of meerdere goudstaven te kopen. Maar dat is ook niet ideaal. Om te beginnen zit u ook met de vraag waar u het goud gaat bewaren. Best in een kluis, thuis of bij uw bank. Ondanks zijn reputatie van veilige waarde blijft het een belegging. De goudkoers schommelt elke dag, volgens factoren die niet altijd makkelijk te voorspellen zijn. Net zoals voor andere beleggingen, moet u zich goed informeren voor u een beslissing neemt.

Sparen of beleggen?

De vraag die u zich dus moet stellen is eigenlijk de volgende: heb ik te veel geld op mijn spaarrekening staan? De spaarrekening is inderdaad maar een van de mogelijkheden om uw geld te plaatsen. Zoals we twee jaar geleden in één van onze blogartikels bespraken, moet u zich de juiste vragen stellen als u uw geld goed wilt beleggen. Uw spaarrekening moet als appeltje voor de dorst dienen. Op die rekening zet u:

  • Geld waarover u snel wilt beschikken, moest u iets overkomen (ongeval, ziekte, baanverlies, onverwachte uitgaven…).
  • Geld dat u binnen enkele weken of maanden nodig hebt voor geplande uitgaven (vakantie, grote facturen, onderhoud en herstelling van uw auto of woning…).

Maak dus voor uzelf uit hoeveel reserve u wilt. En beslis dan met kennis van zaken hoe u voor meer rendement het geld belegt dat u op middellange of lange termijn kunt missen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen