HomeSlim sparenUw pensioensparen van bank veranderen?

Uw pensioensparen van bank veranderen?

U hebt voor een nieuwe bank gekozen en u twijfelt om uw pensioensparen ook over te zetten? Wist u dat u de reserve opgebouwd bij uw oude bank naar uw nieuwe bank kunt overdragen?

Januari is de maand van de goede voornemens. Misschien hebt u besloten dat het tijd was om uw bank in te ruilen voor een bank die minder (of zelfs geen) kosten aanrekent voor uw lopende zaken en die uw spaargeld beter beloont. Maar hebt u ook aan uw pensioensparen gedacht?

Een nieuw contract ondertekenen...

Een pensioenspaarrekening afsluiten bij uw nieuwe bankier stelt geen enkel probleem: u neemt gewoon contact met hem op en start de stortingen. Wat uw oude contract betreft, blijft de opgebouwde reserve opbrengen, als u de overschrijvingen gewoon stopzet.

... maar ook uw reserve overzetten

Maar als u ervoor gekozen hebt om van bank te veranderen, wilt u misschien alle rekeningen bij uw oude instelling, met inbegrip van uw pensioenspaarrekening, volledig afsluiten! Dat is perfect mogelijk: u kunt aan uw oude bank vragen om de opgebouwde reserve over te dragen naar uw nieuwe bank. Meestal vraagt uw oude bank transferkosten, maar geen paniek: uw nieuwe bank zal dikwijls een commerciële geste in uw voordeel doen en het verschil terugbetalen.

Een aandachtspuntje

Dat transfersysteem functioneert perfect als u bij uw oude bank een pensioenspaarfonds had en u belegt in een ander fonds bij uw nieuwe bank. Of als u een pensioenspaarverzekering bij uw oude bank had en die vervangt door een nieuwe verzekering bij uw nieuwe bank. Maar overzettingen van een fonds naar een verzekering of vice versa blijven helaas onmogelijk, omdat zulke verrichtingen onderworpen zijn aan een ongunstige fiscaliteit.

Wat moet ik onthouden?

Veel Belgen twijfelen om van bank te veranderen ondanks de bankoverstapdienst. Oorzaak: schrik om heel de relatie niet te kunnen afsluiten zonder iets te verliezen. Schrik die meestal ongegrond is voor de pensioenspaarrekening. U kunt heel gemakkelijk sparen in een nieuw fonds, en zelfs uw reserve overbrengen naar uw nieuwe bank. Dat gezegd zijnde is het beter om in bepaald jaar stortingen te doen op één enkele rekening: verander dus van pensioenspaarrekening voor u uw eerste betaling van 2013 doet. Nog een ideetje voor uw lijstje van goede voornemens?

Stel uw vraagBekijk alle vragen