HomeVoordelig lenenUw keuken: een ontmoetingsplaats voor uw vrienden

Uw keuken: een ontmoetingsplaats voor uw vrienden

Keukens vindt u ondertussen in alle maten, soorten en prijsklassen. Maar wat zijn nu de grote tendensen in keukenland? Wat is in en wat is out? Met die vragen trokken we naar een specialist.

Willem Verlinden is ontwerper bij het exclusieve Belgische keukenmerk Liedssen. Hij heeft zoals geen ander zicht op wat mensen tegenwoordig in een keuken zoeken. “Dé grote trend is dat de keuken meer en meer een onderdeel wordt van de centrale leefplaats in huis”, zegt hij. “Vroeger was een keuken een afgesloten kamertje dat bijna ‘verstopt’ was. Er werd snel-snel een melamine keukentje in gepropt en dat was het dan. Die tijden zijn voorbij. De keuken is nu een verlengde geworden van de woonruimte en de andere ruimtes in het huis. Dat weerspiegelt zich bijvoorbeeld in de materialen die men gebruikt. Wat we veel zien, is dat het materiaalgebruik van de leefruimte, zoals natuursteen en massief hout, terugkomt in de keuken, zodat er een mooi, harmonisch geheel ontstaat. Ook als er bijvoorbeeld al parket ligt in de woonkamer, wordt dat meestal naadloos doorgetrokken in de keuken.”

Budget in de lift

“Qua kleuren voert wit nog heel vaak de boventoon”, zegt Verlinden. “Wit blijft een topper. Dat zal er niet snel uit gaan. In elk geval is er een trend naar heel sobere en rustige tinten. Langs de andere kant wordt er ook volop geëxperimenteerd met texturen en contrasten, bijvoorbeeld grof hout tegenover hoogglans lak. Voor de afwerking zijn natuurlijke en warme materialen als hout trouwens erg gewild. Inox en glas zijn ook nog altijd populair. In de hele strakke keukens, die het ook nog altijd heel goed doen, wordt vaak ook Corian gebruikt.”

Samen met de opwaardering van de keuken, gingen ook de tijd en het budget dat mensen eraan besteden, flink omhoog. “De budgetten voor keukens zitten inderdaad in de lift”, bevestigt Verlinden. “U ziet ook dat mensen almaar meer tijd besteden aan het plannen en ontwerpen van hun keuken. Het is nu een ruimte die gezien mag worden en waar u veel tijd doorbrengt met uw vrienden.”

Waar is de wifi?

“De trend van het keukeneiland met geïntegreerde bar is daar ook een bevestiging van”, aldus de keukenontwerper. “Terwijl u kookt, slaat u een praatje met uw gasten. En als er geen gasten zijn, kijkt u tv, want die duikt ook meer en meer op in de keuken. Of u volgt een recept op uw tablet. Want internet in de keuken is tegenwoordig ook heel veel gevraagd.

Door de vernieuwde interesse in koken en de hele hype rond kookprogramma’s op televisie, worden ook de geïnstalleerde toestellen almaar professioneler. “Een inductieplaat is nu zo goed als standaard, al zijn er ook nog altijd mensen die zweren bij gas. De vitrokeramische plaat behoort bijna helemaal tot het verleden. Nieuwe kooktechnieken worden ook op de voet gevolgd. Er worden bijvoorbeeld steeds vaker stoomovens ingebouwd of zelfs meer exotische kooktoestellen als een teppanyaki-plaat.”

Groene keuken

“En die toestellen mogen tegenwoordig ook gerust gezien worden”, stelt Verlinden. “De losse toestellen worden vaak nog verborgen achter een front. Maar de ingebouwde toestellen - zeker als ze van een exclusief merk zijn - krijgen bijna altijd een prominente plaats.”

En waar keukens tegenwoordig ook al niet aan ontsnappen, zijn het groene denken en het bewustzijn voor het milieu. “Water- en elektriciteitsbesparing zijn voor veel klanten een must”, zegt Verlinden. “Ook bijvoorbeeld in de verlichting. Die wordt de laatste tijd bijna altijd met ledlampjes uitgevoerd.”