HomeMijn geld beherenUw identiteitskaart bij uw bankier?

Uw identiteitskaart bij uw bankier?

Een bankrekening openen of een krediet aanvragen kan in België niet meer zonder uw identiteitskaart. Een rechtstreeks gevolg van de antiwitwaswetgeving binnen de Europese Unie.

Sinds 1993 gaat de Europese Unie de strijd aan tegen het witwassen van geld. Dat heeft zich in 2005 vertaald in een Europese richtlijn die in 2006 opgenomen werd in de Belgische wetgeving. Volgens die wet moeten de banken en kredietinstellingen de identiteit van hun klanten controleren, als ze een bankrelatie aangaan of een krediet afsluiten. Als de rekening verschillende titularissen heeft (bv. de gemeenschappelijke rekening van een gezin), moet elke titularis bij de opening ervan geïdentificeerd worden.

Verplichte controle

Die controle is verplicht, zelfs voor bestaande klanten. De bank kan ook zelf vragen om uw identiteit te bevestigen. Bijvoorbeeld als u van adres verandert zonder dat u uw bank daarover informeerde en dat de voor u bestemde brieven teruggestuurd worden naar de bank.

Strikte wetgeving

De wetgeving is heel strikt. En de instellingen, die eraan onderworpen zijn, worden streng in de gaten gehouden. Dat verklaart waarom alle rekeningen geblokkeerd worden, als het niet mogelijk is om de identiteit van een klant te controleren. Dat geldt zowel voor de rekeningen waarvan hij titularis als co-titularis is. De procedure om die blokkering ongedaan te maken is gelukkig heel eenvoudig. Ga gewoon langs bij uw bank en neem uw elektronische identiteitskaart mee.