HomeSlim sparenUw groenten invriezen voor de winter

Uw groenten invriezen voor de winter

U hebt het de afgelopen weken vast gemerkt: de winter komt eraan. Wilt u tijdens die donkere maanden ook genieten van lekkere groenten? Begin dan nu al met invriezen!

Wist u trouwens dat u flink bespaart als u zelf groenten invriest? Met de tips hieronder zetten we u stap voor stap op de goede weg.

Kies de juiste groenten

Niet alle groenten zijn even geschikt om in te vriezen. Neem als vuistregel: hoe meer water een groente bevat, hoe moeilijker om in te vriezen. Denk maar aan sla. Andere groenten die u beter niet invriest: ui, paprika, komkommers, selder en Spaanse pepers.

Maak de groenten klaar voor het invriezen

De meeste groenten blancheert u beter voor u ze invriest. Zo behouden ze hun kleur en vitamines. De groenten 1 tot 3 minuten onderdompelen in kokend water volstaat. Koel ze daarna af onder stromend water.

Gebruik de juiste verpakking

Maak porties voor een dag. Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in de verpakking zit. Zo dringt de koude sneller door. Let er ook op dat de verpakking geen geur doorlaat. Een extra tip: sluit uw diepvrieszakjes niet af met elastiekjes. Door de koude verliezen zij hun elasticiteit.

Bewaar uw groenten correct

Ingevroren groenten kunt u maximaal 12 maanden bewaren. Noteer de invriesdatum op de verpakking. Vries zeker nooit ontdooide groenten opnieuw in. Zorg er ook voor dat uw diepvriezer de juiste temperatuur heeft. Ideaal is -18° Celsius. Een lagere temperatuur is niet nodig. Per graad minder verbruikt u maar liefst 5% meer elektriciteit. Bij een temperatuur van -24° komt dat neer op 30% meer verbruik!

Bespaar tijd bij het ontdooien

Toegegeven, uw groenten op de juiste manier invriezen vraagt tijd. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt bij de bereiding. U moet de groenten niet ontdooien. Gooi uw broccoli zo in kokend water of roerbak uw wortels in de pan.

Smakelijk!