HomeVoordelig lenenUw architect, het startschot van uw woning

Uw architect, het startschot van uw woning

Sven Mouton

Een architect vinden is niet altijd eenvoudig. De keuze van uw architect is niet alleen rationeel, maar ook emotioneel. Het moet klikken.

Hoe kiest u een architect die u ligt? We vroegen het aan… een architect! Sven Mouton van het architectenbureau CRU! legt uit hoe u samen met een architect aan de verbouwing of bouw van uw woning begint.

De juiste klik

“De klant moet een goed gevoel hebben bij zijn architect en vice versa. Als je jezelf als klant niet goed voelt bij een architect, dan moet je op zoek naar iemand anders. Vergeet niet dat je jaren aan elkaar bent gebonden, voordat jouw huis er staat of alle grote verbouwingen zijn gedaan. Ook omgekeerd is dit heel belangrijk. Als ik een klant heb met bepaalde ideeën waarin ik mezelf echt niet kan vinden, dan zeg ik hem dat ook.”

Hoeveel kost een voorstel?

“Eens je de juiste architect hebt gevonden, kan je een eerste ontwerp laten maken. Ik maak het eerste ontwerp gratis. Doordat ik de tijd neem om mijn klant goed te leren kennen en zijn wensen echt te begrijpen, leidt mijn eerste ontwerp meestal tot een definitieve samenwerking. Andere architecten vragen soms geld voor een eerste ontwerp. Spreek zeker van tevoren af hoeveel zo’n ontwerp kost.”

Ereloon? Per uur graag!

“Voordat je gaat samenwerken, is het een must om duidelijk alle stappen van het project op te lijsten en de kostprijs van de architect gedetailleerd weer te geven. Nog altijd vragen sommige architecten een ereloon van een bepaald percentage van het volledige project. Dat mag eigenlijk niet meer in Europa. De Orde van Architecten is daarvoor in het verleden op het matje geroepen. Ik werk met een uurtarief. Zo weet de klant perfect hoeveel elke stap van het proces hem zal kosten én hoelang ik aan zijn project werk.”

Zet alles in een contract

“Zet altijd je wensen en verwachtingen in een contract. Dan is er later geen discussie meer mogelijk. Let ook heel erg goed op de relatie van de architect met de aannemer of aannemers. Het gebeurt dat de architect meer voor ‘zijn’ aannemer werkt dan voor zijn klant. Dat kan absoluut niet!
Bij sleutel-op-de-deur woningen kan dat regelmatig voorvallen. Let dus zeker op.”