HomeSlim sparenU verwacht een kind. Waaraan moet u denken?

U verwacht een kind. Waaraan moet u denken?

U verwacht uw eerste kindje. En u vraagt zich af wat u allemaal administratief moet regelen. En wanneer. Hieronder vindt u een leidraad.

Licht uw ziekenfonds in

Controleer of u in orde bent met uw ziekenfonds. Anders kunt u bij de geboorte niet genieten van de verschillende voordelen. Soms krijgt u een geboortepremie. Uw ziekenfonds betaalt ook de uitkering uit tijdens uw zwangerschapsverlof.

Voor meer info kunt u terecht bij uw ziekenfonds of de personeelsdienst van uw werkgever.

Vraag uw kraamgeld en kindergeld aan

U krijgt kraamgeld van uw kinderbijslagfonds. Na de geboorte betaalt het ook uw kindergeld uit. Wist u dat u het kraamgeld al vanaf de zesde maand van uw zwangerschap kunt aanvragen? Een duwtje in de rug om de komst van uw kindje voor te bereiden! Als u langer wacht of uiteindelijk vergeet om het aan te vragen, is er geen reden tot paniek. U hebt recht op die premie tot vijf jaar na de geboorte.

Meer info over kraam- en kindergeld vindt u op www.famifed.be. Die site bevat alle gegevens over die materie, die sinds de regionalisering ervan, ingewikkelder is geworden.

Ga op zoek naar kinderopvang

Vanaf de vierde maand van uw zwangerschap kunt u zich inschrijven voor kinderopvang. Begin er op tijd aan. Het is niet altijd even makkelijk om een plaatsje te bemachtigen. U vindt een lijst van erkende opvangadressen op www.kindengezin.be (voor Vlaanderen en Brussel) en op www.one.be (voor Brussel en Wallonië). Als uw dossier aanvaard werd, kunt u uw inschrijving bevestigen vanaf de zevende maand.

Geef de geboorte aan bij uw gemeente

Het ziekenhuis zorgt voor een ‘kennisgeving van de geboorte’ aan de gemeente. Maar u moet de geboorte zelf aangeven binnen de 15 dagen bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar uw kind geboren werd. Sommige kraamklinieken beschikken over een verbinding met de gemeente. Dan moet u zich niet verplaatsen om de geboorte aan te geven.

Bij de aangifte krijgt u een aantal geboortebewijzen. Die hebt u nodig om het kindergeld aan te vragen, uw kind in te schrijven bij het ziekenfonds als persoon ten laste, enz.

Beginnen met sparen?

Denkt u al aan zijn studies of aan het ogenblik waarop hij het nest verlaat om zelf een gezin te stichten? Hoe vroeger u begint te sparen, hoe meer u over 20 jaar bijeengespaard hebt. Naast het klassieke spaarboekje bestaan er nog heel wat andere interessante formules. Denk maar aan een kasbon of een beleggingsfonds. Vraag zeker raad aan uw bankier!