HomeMijn geld beherenU kunt meer doen met uw betaalkaarten dan u denkt

U kunt meer doen met uw betaalkaarten dan u denkt

Cash is lang niet het enige betaalmiddel. De kans is trouwens groot dat u meestal een betaalkaart gebruikt, in de winkel en zeker online. Maar wist u dat uw bank- en kredietkaart u nog andere interessante betalingsmogelijkheden bieden?

De klassieke debet- en kredietkaarten maken het u graag gemakkelijk. Betalen aan de kassa, geld afhalen aan de automaat, online aankopen betalen, het kan allemaal. Maar kent u alle mogelijke betaalfuncties? Hieronder vindt u drie functies die u het leven wel eens heel wat makkelijker zouden kunnen maken.

1. Online portemonnee

Dankzij uw kredietkaart kunt u makkelijk een digitale portemonnee aanmaken. De bekendste is waarschijnlijk Paypal. Dat is in elk geval de meest gebruikte. Maar ook Google Wallet, Apple Pay en MasterPass bieden die service aan.

Die 'wallets' zijn eigenlijk online betaalsystemen die een tussenschakel vormen. U koppelt Paypal of zijn concurrent aan uw bankrekening of kredietkaart. Of zorgt via een overschrijving voor een positief saldo. Daarna betaalt u online in enkele muisklikken. Sommige van die digitale wallets bieden stilaan ook betalingen aan in echte winkels.

Het voordeel tegenover 'klassieke' online betalingen? U hoeft uw persoonlijke gegevens zoals naam en rekeningnummer niet aan 'vreemden' (de verkoper) te geven.

2. Bancontact en andere apps op uw smartphone

Met uw bankkaarten kunt u ook mobiel betalen via heel wat apps. Die zijn niet echt gelinkt aan uw betaalkaart, maar wel aan uw bankrekening. Eigenlijk vervangen ze uw bankkaart zo’n beetje. De Bancontact-app bv. is heel handig. Niet alleen vanwege het gebruiksgemak. Maar vooral omdat ze gelinkt is aan het gekende betaalsysteem dat in België flink ingeburgerd is. Zo betaalt u snel en eenvoudig in de winkel, op restaurant, in musea, noem maar op. Ook online kunt u de app gebruiken. Een extra handige functie is die voor het terugbetalen van personen aan wie u geld verschuldigd bent. In een spreekwoordelijke vingerknip betaalt u hen terug. Op voorwaarde dat de andere de app ook op zijn smartphone geïnstalleerd heeft natuurlijk.

Naast Bancontact bestaan er nog andere alternatieven. Denk maar aan SEQR, SixDots, Payconiq en SmartPay. Dat zijn vaak apps die in het leven geroepen zijn door bepaalde commerciële of financiële instellingen. En daar wringt meteen het schoentje: u kunt ze niet overal gebruiken. Goed kijken welke app u waar kunt gebruiken is dus de boodschap. Of alle apps op uw smartphone installeren, dat kan natuurlijk ook.

3. Recurrente betalingen en domiciliëringen…via uw kredietkaart

Met een domiciliëring of permanente betaalopdracht geeft u een handelaar of leverancier de toestemming om periodiek geld te innen. In de meeste gevallen loopt dat via uw bankrekening. Maar wist u dat het ook via uw kredietkaart kan? Uw voordelen:

  • U hoeft nergens meer aan te denken: de betaling gebeurt automatisch.
  • U hoeft uw bank niet te contacteren: u geeft rechtstreeks opdracht aan uw leverancier.
  • U krijgt een duidelijk overzicht van uw betalingen dankzij uw maandelijkse uitgavenstaat.