HomeSlim sparenTweevoudig uurtarief elektriciteit, iets voor u?

Tweevoudig uurtarief elektriciteit, iets voor u?

Fronst u bij de afrekening van uw elektriciteitsrekening de wenkbrauwen? Is uw rekening weer gestegen? U kunt uw energieverbruik misschien optimaliseren door over te schakelen naar het tweevoudige uurtarief!

Elektriciteitscentrales genereren de klok rond energie. Tijdens piekuren - doorgaans de kantooruren - is er meer vraag naar elektriciteit dan ‘s nachts of ’s avonds. Om gebruikers aan te moedigen hun elektriciteitsverbruik te spreiden, bieden distributiebeheerders een tweevoudig uurtarief aan.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het verbruik overdag en het verbruik ’s nachts. Dankzij aangepaste elektriciteitsmeters wordt het verbruik overdag, ’s nachts en tijdens het weekend apart geregistreerd.

Johan De Bruyn, dienst Communicatie van Sibelga licht toe: “Wie intekent voor het systeem, betaalt tijdens daluren - ’s nachts en in het weekend - minder voor de verbruikte elektriciteit.

Overdag ligt het tarief iets hoger, ook dan het enkelvoudige uurtarief. Wanneer de daluren beginnen, hangt af van waar u woont en daardoor ook van uw distributiebeheerder. Die bepaalt namelijk op welk tijdstip de omschakeling naar het dag- of nachttarief gebeurt.”

Meten is weten!

Is het tweevoudige uurtarief voor u interessant? Maak een overzicht van uw energieverbruik tijdens een testperiode van twee weken. Noteer de standen op uw meter vier keer per dag: in de ochtend, ’s middags, ’s avonds (omstreeks etenstijd) en net voor het slapengaan. Zo kunt u berekenen hoeveel elektriciteit u verbruikt en op welk tijdstip van de dag.

Pas eventueel enkele gewoontes aan

Dankzij een timer kunt u toestellen die u overdag niet nodig hebt, zoals de wasmachine, vaatwasser en broodbakmachine, ’s nachts laten functioneren.

Zodra u een overzicht hebt van uw energieverbruik, kunt u berekenen of de omschakeling voor u voordelig is.

Distributienetbeheerder Sibelga hanteert daarvoor een eenvoudige formule. Het is interessant om over te stappen naar het tweevoudige tarief als:

  • uw nacht- en weekendverbruik meer dan de helft hoger is dan het verbruik overdag;
  • uw nacht- en weekendverbruik meer dan een derde hoger is dan het verbruik overdag en u al een tweevoudige tariefmeter hebt.

Kan ik kosteloos overschakelen?

Om over te schakelen naar het tweevoudig uurtarief moet u - in sommige gevallen - uw elektriciteitsmeter laten vervangen.

Soms kunnen ook de distributiekosten stijgen in prijs na omschakeling naar een tweevoudig uurtarief.

Uw netbeheerder informeert u over de kosten die daarmee gepaard gaan. Om te controleren bij welke distributienetbeheerder u terecht kunt , surf naar de website van Synergrid, de vereniging van de netbeheerders voor elektriciteit en gas.

Moet ik een nieuwe meter installeren?

Bewoners van Brussel moeten niet altijd een nieuwe meter plaatsen. Wie een meter met twee meterstanden heeft, kan overschakelen naar een tweevoudig uurtarief mits er een administratieve aanpassing gebeurt. Die meters worden in Brussel al enkele jaren standaard geplaatst.

Wie in Vlaanderen of Wallonië woont, moet de enkelvoudige meter vervangen om van tarief te veranderen.

Ben ik met mijn zonnepanelen ook goedkoper af met het tweevoudig uurtarief?

Gebruikt u voornamelijk elektriciteit die wordt opgewekt door zonne-energie?

Dan is het nachttarief niet altijd interessant. Overdag wordt de meeste energie gegenereerd. Daardoor is het dan ook voordeliger de toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten.

Het verbruik ’s nachts is dan minder van belang. Dus kan het voordeel van een tweevoudig tarief niet doorwegen!