HomeBeleggen op maatTrump in het Witte Huis: wat zijn de gevolgen voor uw beleggingen?

Trump in het Witte Huis: wat zijn de gevolgen voor uw beleggingen?

Het is nog maar eens bewezen: de verkiezingsuitslag komt niet altijd overeen met wat de peilingen voorspellen. De overwinning van Donald Trump heeft alle waarnemers verrast. Wat zijn de gevolgen ervan voor de wereldeconomie en de financiële markten?

Het was te verwachten dat de financiële markten zenuwachtig zouden reageren op de overwinning van Donald Trump. Dat kwam vooral door de onzekerheid rond de economische en fiscale politiek van de nieuwe Amerikaanse regering. Als kandidaat bleef hij inderdaad vaag over zijn toekomstige programma. Specialisten vragen zich af of hij alles gaat kunnen realiseren. Het Congres mag dan wel grotendeels Republikeins zijn, dat wil niet zeggen dat alle leden achter de ideeën van de nieuwe president staan. We zoomen eventjes in op twee belangrijke aspecten van de toekomstige Amerikaanse politiek.

Minder belastingen

Eerste element: de belofte van Donald Trump om de fiscale druk op de ondernemingen te verminderen. Hij heeft zich geëngageerd om de vennootschapsbelastingen te verlagen van 35% tot 15% en om de belastingen voor huishoudens te harmoniseren. Dat zou een positieve impact op de consumptie hebben en zou de Amerikaanse banen moeten beschermen. Daardoor zou het bruto binnenlands product (bbp) de volgende jaren verder groeien. De Amerikaanse economie is immers één van de motoren van de groei op wereldvlak. Voorzichtigheid is dus geboden. Want zonder ernstige besparingen in de begroting, kan die politiek leiden tot een verhoging van de staatsschuld. Die kan dan van 75% naar 130% van het bbp stijgen.

De internationale handel onder druk

De verkiezingstoespraken en -beloftes van de toekomstige president op het vlak van internationale handel zijn een stuk verontrustender voor de evolutie van de internationale handel. En die heeft ook een grote impact op de welvaart van onze economie. Zo beloofde Donald Trump om:

  • de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico te verbreken, als er niet opnieuw over onderhandeld wordt
  • een invoertarief van 35% op Mexicaanse goederen te heffen
  • uit de World Trade Organization (WTO) te stappen
  • een invoertarief van 45% op Chinese producten te heffen
  • alle internationale vrijhandelsovereenkomsten te schrappen (waaronder het TTIP waarover onderhandeld wordt tussen Europa en de Verenigde Staten)

De vraag is nu of die campagnebeloftes deel uitmaken van een onderhandelingsstrategie (wat de weg zou openen voor nieuwe handelsovereenkomsten) of dat het echt zijn bedoelingen zijn. In het tweede geval zouden de acties van de president een nefaste periode voor de internationale handel en groei kunnen inluiden. De eerste maanden van het presidentschap, dat in januari 2017 start, zijn cruciaal om te bepalen welke richting het zal uitgaan.

Wait and see

In dit stadium is het dus moeilijk om zich een idee te vormen van de gevolgen van de toekomstige Amerikaanse politiek op de financiële markten. Zoals altijd is het beter om gematigd te blijven. We hebben al dikwijls gezegd dat een beleggingsstrategie langetermijnwerk is. En het Amerikaanse presidentschap duurt per slot van rekening maar vier jaar.