HomeVoordelig lenenTotal loss: wat gebeurt er met mijn autofinanciering?

Total loss: wat gebeurt er met mijn autofinanciering?

Ik heb een krediet genomen om een auto te kopen. Maar wat gebeurt er als ik een ongeval heb en mijn auto total loss verklaard wordt? (Fred, 42 jaar)

Het niet meer bruikbaar zijn van de wagen heeft geen impact op de lening. U bent altijd verplicht om uw lening terug te betalen.

Dat moet niet noodzakelijk uit eigen zak. Maar dat hangt af van wie er aansprakelijk was voor het ongeval. Er zijn drie mogelijkheden:

  • U was in uw recht. De andere bestuurder is dus aansprakelijk voor het ongeval.
  • U bent in de fout gegaan. U hebt zich aansprakelijk verklaard voor het ongeval.
  • Beide partijen waren fout. Voor de verzekeringen wordt de aansprakelijkheid gedeeld.

Als u in uw recht was, moet u zich normaal gezien geen zorgen maken. De verzekeraar van de andere bestuurder betaalt u een schadevergoeding op basis van de restwaarde van uw auto. Die is doorgaans voldoende om uw krediet terug te betalen.

Autoverzekering en lening: beter een omnium

In de twee andere gevallen kan het slechter uitdraaien. Als u fout was, loopt u het risico dat u alles moet betalen. Gingen beide partijen in de fout, dan betaalt u een deel van de kosten. Daarom raden uw verzekeraar en uw bank u vaak aan om een omniumverzekering af te sluiten voor de looptijd van uw krediet. Zo bent u er zeker van dat u uw krediet altijd kunt terugbetalen.

Neem contact op met uw bankier

Ga in elk geval onmiddellijk langs bij uw bankier. U kunt dan samen de verschillende mogelijkheden bekijken. Ofwel lost u het krediet vervroegd af ofwel blijft u afbetalen tot de vervaldatum. Soms is het mogelijk om het openstaande bedrag over te dragen naar een nieuwe lening. Dan kunt u een andere auto kopen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen