HomeVoordelig lenenTot welke leeftijd krijg je een hypotheek?

Tot welke leeftijd krijg je een hypotheek?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheeklening afsluiten en ze fiscaal aftrekken? (Daniel, 63 jaar)

Een hypothecaire lening is geen gewone overeenkomst. Niet alleen engageert ze u en uw bank voor vele jaren, maar meestal gaat het ook om een groot bedrag. Daarom bestudeert uw bank uw dossier heel aandachtig. Haar bedoeling? Er zeker van zijn u in staat bent het geleende bedrag binnen de vooropgestelde looptijd terug te betalen. Inderdaad, zelfs als de hypotheek in principe garandeert dat de bank het verschuldigde bedrag terugkrijgt, wil ze dat het zonder problemen gebeurt.

Welke criteria?

Om er zeker van te zijn dat de woonlening overeenstemt met uw terugbetalingscapaciteiten, onderzoekt uw bank een aantal concrete punten:

  • Het bedrag en de stabiliteit van uw inkomsten
  • De looptijd van de lening
  • De ‘quotiteit’ of het verband tussen het geleende bedrag en de totale waarde van het onroerend goed waarop de hypotheek genomen wordt
  • Uw leeftijd op het moment van ondertekening en de vervaldag

Leeftijdslimiet?

Uw leeftijd kan een niet te verwaarlozen obstakel vormen. De looptijd van de lening moet in verhouding staan tot uw levensverwachting. Als u met pensioen gaat, heeft dat meestal een impact op uw inkomsten. Zelfs als u de nodige voorzorgen hebt genomen om een bijkomend pensioen op te bouwen, zijn uw inkomsten na uw pensioen doorgaans lager dan tijdens uw loopbaan. Die verandering kan een belangrijke impact hebben op uw terugbetalingscapaciteiten.

“Elke bank zal wel een andere blik op hetzelfde dossier werpen”, zegt Ann Rotsaert, Product Manager Kredieten bij Record Bank. “We gaan er meestal van uit dat kandidaat-ontleners maximaal 65 jaar zijn als het krediet afloopt. Met andere woorden: u kunt perfect een hypotheeklening afsluiten op 10 of 15 jaar als u 50 bent. Maar op 63 jaar is de situatie veel delicater.”

En als koppel?

Voor koppels zijn de evaluatiecriteria dezelfde. Maar als de ene partner jonger is dan de andere, kan dat positief werken. Het hangt af van de terugbetalingscapaciteiten. Als de jongste partner genoeg verdient om de vermindering van inkomsten van zijn gepensioneerde partner op te vangen, is de lening eventueel mogelijk. Maar de andere evaluatiecriteria spelen ook een rol.

Fiscaal aftrekbaar? Ja, maar…

De fiscale wetgeving legt geen leeftijdslimiet op voor de aftrekbaarheid van hypothecaire leningen, maar vergeet niet dat het om aftrekbare uitgaven en niet om belastingverminderingen gaat. Om uw lening te kunnen aftrekken, moet u dus genoeg verdienen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen