HomeSlim sparenTopinamboer, een topseizoensgroente!

Topinamboer, een topseizoensgroente!

De bomen worden kaal, de dagen korten en de buitentemperatuur zakt… De winter staat onherroepelijk voor de deur! En wat is er dan zaliger dan een stevige maaltijd om u op te warmen en uw moraal een boost te geven? Wist u dat seizoensgroenten daar perfect voor zijn?

We halen een vergeten groente met veel pluspunten boven: de topinamboer of aardpeer.

Een alternatief voor de aardappel

De aardpeer - ook wel ‘jeruzalemartisjok’ genoemd – is een wintergroente die heel voedzaam is en bovendien de spijsvertering bevordert. Ze is caloriearm, rijk aan vezels, bevat geen zetmeel maar wel inuline. Inuline is goed voor de bloedsuikerspiegel. En wordt daarom aanbevolen aan diabetici.

Eet de aardpeer warm (gebakken, gepureerd of gestoofd met wat boter). Of rauw in een slaatje (geraspt of in plakjes), op smaak gebracht met wat vinaigrette.

Schotel eens iets ander voor dan de klassieke ‘gratin dauphinois’. Wat denkt u van een gratin van aardpeer?

Gratin van aardpeer

  • 800 g aardperen
  • 30 cl volle melk
  • 50 cl room
  • 1 volledig ei of 2 eierdooiers
  • 150-200 g geitenkaas
  • 1 klontje boter
  • 2 lookteentjes
  • peper, zout en nootmuskaat

Schil de aardperen en snij ze in fijne plakjes. Doe ze in een kookpot met de melk, boter, een beetje peper, zout en nootmuskaat. Voeg de fijngehakte look toe. Breng het geheel aan de kook. Verminder het vuur lichtjes en laat het sudderen tot de aardperen zacht beginnen te worden. Roer geregeld. Doe de room in een kom. Voeg het volledige ei (of de twee eierdooiers) toe en klop het geheel. Vet de binnenkant van uw ovenschotel in met boter. Als de aardperen zacht zijn, maar toch nog een beetje krokant, haalt u ze uit de melk met behulp van een schuimspaan. Leg ze in de ovenschotel. Doe de geitenkaas tussen de schijfjes aardpeer. Giet de melk van het kooksel bij het roommengsel en giet het geheel over de aardperen. Zet het in een oven van 170°C gedurende 20 minuten tot de bovenkant van de gratin goudbruin is.

Smakelijk!