HomeSlim sparenTips voor een betere mobiliteit

Tips voor een betere mobiliteit

Files zijn intussen dagelijkse kost. Het aantal auto’s dat onderweg is, neemt almaar toe. Voeg daarbij nog eens de stijgende brandstofprijzen, dan ziet de toekomst op onze wegen er niet rooskleurig uit. Er bestaan nochtans veel alternatieven. Hieronder vindt u alvast 10 tips voor een betere mobiliteit.

1. Neem de fiets

 • Maak gebruik van Villo als u in Brussel bent, van Veloin Antwerpen of van de Blue-Bikes in meer dan 44 stations in België. U huurt de fietsen voor korte of lange afstanden.
 • Gaat u met vrienden of collega’s naar dezelfde plaats? Spreek af om samen te fietsen.
 • Win tijd door uw route te plannen. Dikwijls zijn er binnenwegen om naar uw bestemming te rijden.
 • Neem eens een kijkje op de site Bike to Work. Registreer uw verplaatsingen per fiets en verzamel punten die u kunt inwisselen voor bons voor een cultureel bezoek, een fietsherstelling, …
 • Profiteer van de fietsvergoeding. Die bedraagt maximaal 0,22 euro per kilometer. Uw werkgever kan ze fiscaal aftrekken en als loontrekkende betaalt u er geen belastingen op. Als u met de auto naar uw werk gaat, hebt u slechts recht op 0,15 euro per kilometer. Woont u bv. 10 km van uw werk, dan krijgt u ongeveer 1.000 euro netto per jaar als u met de fiets gaat. Is dat geen reden om de fiets te nemen? Bovendien blijft u in vorm. Wat wilt u nog meer?

2. Neem de tram of de bus

 • Neem de tram of de bus, eventueel in combinatie met de fiets.
 • Hebt u kinderen? Meestal lukt het wel om met de tram of de bus op school te geraken. Kinderen onder de 6 jaar rijden gratis. Vanaf 6 tot 24 jaar geniet u van speciale tarieven. Meer info vindt u op www.mivb.be ofwww.delijn.be
 • Als werknemer is uw abonnement 100% fiscaal aftrekbaar voor uw werkgever en vrij van RSZ. Ook u betaalt er geen belastingen op.

3. Doe aan carpoolen

Carpoolen heeft veel voordelen. Zeker als u langere afstanden moet afleggen of gewoon om naar uw werk te gaan.

 • U hebt maar één parkeerplaats nodig en bespaart op uw brandstof.
 • Als iedereen carpoolt, zijn er heel wat minder files. Dus ook minder stress.
 • Bovendien leert u andere mensen kennen.

4. Neem de trein

Veel mensen reizen per trein. Ondertussen houdt u zich met andere dingen bezig. Zin om te lezen? Of om te werken? Om van (nieuwe) landschappen te genieten? De trein is heel praktisch en bovendien heel snel. Hij ondervindt geen hinder van de files. U vindt meer info op www.nmbs.be.

Hebt u een treinkaart in combinatie met de MIVB of De Lijn? Dan kan uw werkgever voor 80% van de prijs ervan tussenkomen. Sluit hij een overeenkomst met de NMBS af, dan neemt de staat de resterende 20% op zich. Uw abonnement is bijgevolg volledig gratis voor u.

5. Doe aan autodelen

U leent een auto voor een korte tijd en hebt er alleen de voordelen van. U moet zich geen zorgen maken om een standplaats, onderhoud, verzekering of brandstof. Neem een kijkje op de site van Cambio.

Caramigo is een gelijkaardig initiatief tussen particulieren. Zij stellen hun persoonlijk voertuig voor enkele uren of dagen ter beschikking van bekenden of onbekenden.

En er is nog een derde mogelijkheid: VAP. Dat staat voor ‘Vriendelijk Anders Pendelen’. Het is een soort carpooling waarbij personen uit dezelfde buurt via autostop korte verplaatsingen maken binnen de gemeente, naar een naburige gemeente of naar een trein- of metrostation of een bushalte.

6. Vermijd onnodige verplaatsingen

Als u boodschappen moet doen, probeer dan uw aankopen of administratieve taken zo veel mogelijk te combineren. Denk praktisch. Centraliseer alles en beperk zo uw verplaatsingen. U wint er bovendien heel wat tijd mee.

7. Profiteer van de intermodaliteit

In metro, trams en bussen mag u altijd een fiets meenemen, behalve tijdens de spitsuren. Als u de trein neemt, moet u wel betalen voor uw fiets. Dat geldt niet voor plooifietsen. Zij worden als kleine voorwerpen beschouwd zolang ze niet meer dan 15 kg wegen.

8. Pas uw verplaatsingen geleidelijk aan in functie van uw conditie

De meesten onder ons denken dat ze de fiets niet kunnen nemen omdat hun conditie te slecht is. Het is niet de bedoeling om aan de Ronde van Frankrijk deel te nemen, maar wel om u slim te verplaatsen. Begin er gewoonweg mee en u merkt al snel dat uw conditie en tempo verbeteren. Dat is trouwens een heel goede motivatie om te fietsen. Forceer u vooral niet in het begin. Start rustig. Ga bv. naar de winkel om de hoek. En dan twee keer per week met de fiets naar uw werk. De rest komt vanzelf.

9. Wees een slimme chauffeur

Als u toch de auto neemt, beperk dan met enkele simpele trucjes uw impact op het milieu. U bespaart er bovendien ook mee. Rij soepel aan een redelijke snelheid. Laad uw auto niet te vol. Vermijd bagage of fietsen op het dak. Laat de airco niet nodeloos aanstaan. Controleer uw bandenspanning en laat uw motor goed afstellen...

10. Kies voor het abonnement dat het beste bij u past

De Belgische vervoersmaatschappijen bieden heel wat formules aan. Alles hangt af van de trajecten die u aflegt en van uw situatie. Ga op zoek naar het abonnement dat het beste aan uw behoeftes beantwoordt.

Goed om te weten: boven de 65 jaar reist u tegen goedkopere tarieven. Hebt u een OMNIO- of RVV-statuut, dan reist u in veel gevallen gratis. U vindt meer info op de site Eerste hulp bij openbaar vervoer.

Er zijn dus veel manieren om de mobiliteit vooruit te helpen. Het is nu aan u om tot actie over te gaan en om uw steentje bij te dragen. Bovendien wint u er zelf ook tijd en geld mee.