HomeSlim sparenTips om te besparen in de zorg voor uw huisdier

Tips om te besparen in de zorg voor uw huisdier

Een kind kost handenvol geld, maar dat geldt evenzeer voor een huisdier. U krijgt er tonnen liefde en genegenheid voor in de plaats, dus het is het helemaal waard. Met een paar praktische tips zorgt u er echter voor dat uw dierenliefde uw portemonnee minder onder druk zet.

Het begint al bij de aanschaf van uw (volgende) huisdier. Kijk daarvoor niet bij een, vaak dure, kweker. Ook niet als u een bepaald honden- of kattenras wilt. Als u tóch die route verkiest, doe dan het nodige opzoekwerk. Is de prijs van een rasdier te goed om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Bij rasdieren hangt veel af van de stamboom. Als de kruising niet snor zit, heeft dat veel invloed op de gezondheid van het dier. En als daar dingen mislopen, zult u de dierenartsbezoeken fiks voelen in uw portemonnee.

Dierenasielen zitten (helaas) vol met dieren die op een nieuwe thuis wachten. Ze vergen minder van uw budget en bieden betrouwbare gezondheidsvoorwaarden. Asielen kennen de dieren die ze onder hun hoede hebben. Ze kunnen u dus makkelijk een dier aanraden dat bij u en uw huishouden past. Bonus: door een volwassen dier in huis te halen bespaart u zich de zorgen van de puppy- of kittenfase. En de bijhorende ravage die daar doorgaans mee gepaard gaat. Bovendien redt u door adoptie een leven. Dat is geen besparing, maar wel onbetaalbaar.

Daarnaast zijn er natuurlijk de meer praktische, dagelijkse zaken waarop u kunt besparen:

1. Koop dierenvoeding op een tactische manier

Tegenwoordig zijn er heel wat merken op de markt te vinden. Het ene al wat duurder dan het andere. Het voordeel van zo veel concurrentie voor de gewone consument is het fenomeen van de promoties. Is uw kat of hond niet echt kieskeurig, dan kunt u makkelijk van merk veranderen naargelang de promoties. Is uw huisdier gesteld op een bepaald product of heeft het specifieke voeding nodig? Koop dan in bulk zodra het in promotie staat. Beperk u daarbij niet louter tot de supermarkten of gespecialiseerde zaken. Online vindt u evengoed promoties op gespecialiseerde websites. Besparen door over te schakelen naar huismerken is minder aan te raden. Bekende merken verrichten heel wat wetenschappelijk onderzoek. Dat kan een verschil maken voor de gezondheid van uw dier. En de bijhorende dierenartskosten.

Beperk ook de aanschaf van tussendoortjes. Sommige tussendoortjes zijn functioneel, zoals tandbeschermende snacks voor honden. De meeste zijn echter overbodig. U kunt uw hond op andere manieren belonen. Vraag daarvoor zeker raad aan uw dierenarts. Zo bent u er zeker van dat u de juiste dingen doet voor de gezondheid van uw huisdier. Katten hebben eigenlijk geen snacks nodig. Die hebben ze in de vrije natuur namelijk ook niet.

2. Koop geen (te duur) speelgoed

Speelgoed in felle kleuren, dat geluid maakt of er gek uitziet: u wordt snel verleid om uw bankkaart boven te halen. De meeste huisdieren zijn echter al blij met de meest banale dingen. Denk maar aan honden die nog het liefst een stok terughalen. Of katten die gefascineerd zijn door lintjes, draden en kartonnen dozen. Het is niet het speelgoed dat van belang is. De tijd die u aan uw huisdier besteedt, is van belang. En die is helemaal gratis.

3. Koop tweedehandsspullen

Nood aan een nieuwe krabpaal, ligmand, kattenbak, draagmand of nog iets anders? Denk dan even aan tweedehandswinkels of -websites voor u koers zet naar de dichtstbijzijnde winkel. U spaart er ongetwijfeld heel wat geld mee uit. Bang voor een gebrek aan hygiëne bij de aanschaf van tweedehandsspullen? Selecteer dan grondig en reinig alle aangekochte spullen sowieso goed voor u ze in huis haalt.

4. Vermijd een dure oppas

Bent u een paar dagen of voor langere tijd van huis? Vraag dan hulp aan uw naaste omgeving om voor uw huisdier te zorgen. Familie, vrienden, buren: u hebt misschien schrik om iemand te belasten met de zorg voor uw huisdier. Maar voor hetzelfde geld doen ze dat met plezier. U vindt ongetwijfeld iemand die uw dier wil vertroetelen tijdens uw afwezigheid. Meteen een fikse rekening van het katten- of hondenhotel ontweken!

5. Verzorg uw huisdier zelf

Vacht trimmen, nagels knippen, tanden poetsen – moet u dat wel aan een hondenkapsalon overlaten? De meeste zaken kunt u gewoon zelf doen, mits een beetje oefenen. Er staan tegenwoordig genoeg handleidingen (al dan niet in vorm van een video) online. Even de tijd nemen om te leren, een portie geduld erbij en u geeft uw huisdier in een mum van tijd zelf een make-over.

Waarop u beter niet bespaart? De gezondheid van uw huisdier! Bezoek dus regelmatig de dierenarts, vaccineer niet zelf en geef vooral geen medicatie die voor mensen bedoeld is. Er zijn slimmere manieren om geld te besparen, die bovendien uw huisdier niet in gevaar brengen.