HomeSlim sparenTips om goedkoper terug naar school te gaan

Tips om goedkoper terug naar school te gaan

Of hoe te vermijden dat september uw budget te hard onder druk zet.

De zomervakantie is nog volop bezig, dus velen zullen er nog niet graag aan denken. Maar zo ver weg is september eigenlijk niet. En wie september zegt, zegt quasi automatisch ook ‘terug naar school’. Tenminste als u schoolgaande jeugd in huis hebt rondlopen. Dan is september ongetwijfeld een piekperiode in uw budgetbeheer.

Het is dan ook aangeraden om uw uitgaven voor die ‘zwarte maand’ ruim van tevoren in te plannen. Weten waar u aan toe bent, is namelijk al het halve werk. Zo kunt u mogelijk bepaalde uitgaven spreiden en uw bankrekening dus wat ademruimte gunnen. Een goede planning begint met het overlopen van de drie W’s:

Wat?

Stel een lijstje op van de spullen die uw kind nodig heeft. Hou u ook aan dat lijstje. Overloop het met uw kind, maar ga alleen naar de winkel. De kans dat u onnodig (nog meer) geld uitgeeft, wordt zo stukken kleiner.

Weet ook dat kleuter- en lagere scholen in Vlaanderen bepaalde spullen gratis ter beschikking stellen. Vanaf het middelbaar onderwijs moet heel wat materiaal zelf aangekocht worden. Wacht daarvoor zeker de officiële lijst van de school in kwestie af (zie ook: ‘wanneer’).

Overweeg of bepaalde merkproducten wel het aankopen waard zijn. Vaak zijn ze heel wat duurder dan generische producten. Wil uw kind spullen die gelinkt zijn aan bepaalde trends? Weet dan dat die trends snel kunnen overwaaien. Waarom denkt u in dat geval niet aan het personaliseren van generische producten? Zo heeft uw kind een uniek stuk in handen, dat ook nog eens makkelijk aanpasbaar is als een nieuwe trend de kop opsteekt. En u hebt er meteen een activiteit bij om wat vakantietijd in te vullen.

Maak dezelfde bedenking bij de (eventuele) aanschaf van een rugzak of boekentas. Is de oude nog bruikbaar? Zoek dan een manier om die slim te recycleren. Pimpen die handel!

Wanneer?

Zodra de solden voorbij zijn, vullen winkels hun rekken al met schoolspullen. Begin augustus is dan ook een ideaal moment om al wat voorraad in te slaan. Niet alleen om de druk op uw budget van september te verlichten. Doorgaans zijn schoolspullen in die periode goedkoper dan bij de start van het schooljaar. Met sommige zaken wacht u wel beter tot u de lijst van de school in handen hebt. Want soms is de ene rekenmachine de andere niet.

Waar?

Net als bij andere aankopen geldt ook hier het devies: kijken en vergelijken! Weten waar u producten aan de goedkoopste prijs kunt aanschaffen, kan een groot verschil maken. Uw bankrekening zal u dankbaar zijn. Hou dus goed promoties en aanbiedingen in het oog. Vergeet daarbij ook niet online te kijken. Maak ook even volgende bedenkingen:

  • Krijgt u korting bij groepsaankopen? Kijk dan of u uw krachten kunt bundelen met andere ouders, zodat u met z’n allen kunt genieten van een voordelige prijs.
  • Gelden er voor bepaalde producten studentendeals? Vooral voor boeken, computers en software kan dat een groot verschil maken.
  • Moet het nieuw zijn of gunt u bepaalde producten een tweede leven? Websites en winkels genoeg die aanbieden wat u nodig hebt. Of ga meteen ook aan de slag met spullen verkopen. Daardoor komt uw budget nog minder onder druk te staan.

Bijkomende tips

Naast de aanschaf van praktische spullen zijn er nog andere kostenposten die uw school- of septemberbudget onder druk kunnen zetten.

  • Vervoer: zet u uw kind aan school af met de auto? Neemt uw kind het openbaar vervoer? Gaat het per fiets naar school? Dat kan op termijn een flink verschil maken in uw uitgaven.
  • Lunch en tussendoortjes: oplossingen zoals herbruikbare brooddozen, waterflessen en snackdoosjes zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu maar ook voor uw budget. Geef uw kind ook een zelfgemaakte lunch mee: goedkoper en vaak gezonder dan andere oplossingen.
  • Hobby’s: strikt gezien niet schoolgebonden, maar na inspanning komt ook ontspanning. En de meeste naschoolse activiteiten starten ook in september. Bekijk hoeveel u er budgetgewijs aan kunt. Kunt u de activiteiten eventueel spreiden of gespreid betalen? Het zal uw septembermaand mogelijk heel wat minder zwart kleuren.