HomeVoordelig lenenTips om een goed studentenkot te kiezen

Tips om een goed studentenkot te kiezen

Op kot gaan als je gaat verder studeren, welke student droomt daar niet van? De zoektocht naar een goed studentenkot verloopt niet altijd even vlot. Hierbij alvast enkele tips.

Wist je dat veel studenten de zoektocht naar een geschikt kot al tijdens de paasvakantie inzetten? Tijdig beginnen is dus de boodschap. Zo kun je kiezen uit het ruimste aanbod. Eén tip is essentieel: kijk en vergelijk!

Waarop moet je letten als je op zoek bent naar een studentenkot?

  • Kies een studentenkot waarvan je zeker bent dat je er graag zult wonen. Om goed te kunnen studeren is het belangrijk dat je je thuis voelt op je kot. Neem eventueel iemand mee op je zoektocht: een extra mening is altijd mooi meegenomen. Ga het kot niet ’s avonds bekijken. In het donker vallen gebreken minder op.
  • Vergelijk verschillende studentenkamers of studio’s qua comfort en huurprijs, maar zeker ook qua ligging. Ligt het kot in de buurt van de universiteit of de hogeschool? Zijn er eetgelegenheden nabij? Hoe zit het met bus- en treinverbindingen?
  • Praat eventueel met vorige huurders. Zij kennen de voor- en nadelen van het kotadres.
  • Lees altijd goed het huurcontract. Onderteken niets waarvan je niet zeker bent. Heb je het studentenkot zelf bezocht? Heb je met de eigenaar gesproken? Weet dat ‘onderverhuur’ (huren van een andere huurder zoals bijvoorbeeld van een andere student) niet zomaar mag.
  • Zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië regelt een decreet het comfort en de veiligheidsnormen. Zo moet een kot in Vlaanderen over een minimumoppervlakte van 12m² beschikken en minstens 1 toilet per 6 studenten tellen. Ook in Brussel moet een kot voor 1 persoon minstens 12 m² groot zijn; voor 2 personen is dat 18 m². Verhuurders in Wallonië moeten ervoor zorgen dat hun gebouw stevig genoeg is, voldoende ventilatie biedt en een veilige elektriciteits- en gasaansluiting heeft. Verder kunnen steden en gemeenten regels aan hun politiereglement toevoegen, in functie van de brandveiligheid bijvoorbeeld: zijn er voldoende brandblusapparaten aanwezig? Is er een tweede nooduitgang?
  • Als je een studentenkamer huurt, moet je dikwijls een waarborg betalen. Stort die bij voorkeur op een huurwaarborgrekening. Dat is een geblokkeerde rekening waarbij beide partijen moeten ondertekenen om het gestorte bedrag vrij te geven. Een huurwaarborgrekening voorkomt later eventuele financiële onenigheid. Mooi meegenomen: zolang het geld op de rekening blijft, brengt het rente op. En die is voor de huurder, voor jou dus..
  • Wist je trouwens dat de studietoelage voor een kotstudent hoger is dan voor studenten die pendelen? Of je recht hebt op een studietoelage, hangt af van het referentie-inkomen van het gezin waarvan je deel uitmaakt, de zogenaamde leefeenheid. Meer informatie daarover vind je op de website van de Vlaamse Gemeenschap en de Franstalige Gemeenschap.
  • Vergeet ook niet dat de meeste universiteiten en hoge scholen hun eigen huisvestingsdienst hebben. Je vindt er adressen van studentenkoten en kunt er terecht voor advies en modelcontracten. Sommige scholen bieden zelfs bemiddeling aan als er een probleem ontstaat tussen huurder en eigenaar.