HomeSlim sparenTijd om uw tuin winterklaar te maken!

Tijd om uw tuin winterklaar te maken!

Hebt u een tuin? Wees de winter te slim af. Bereid hem op tijd voor en speel zelf eens tuinman!

 

 

Een tuin moet soms koude winters doorstaan. Net zoals u. En daarvoor moet u hem een handje helpen. Doe het dit jaar eens zelf in plaats van een tuinman te betalen. Wist u dat tuinieren zelfs ontspannend werkt? U ontsnapt aan de dagelijkse drukte en maakt uw hoofd leeg. En wat nog mooier meegenomen is: u bespaart er heel wat geld mee.

 

Plant wintervaste bloembollen

Wilt u ook een feeërieke tuin in het voorjaar? Dan is het nu tijd om uw voorjaarsbloembollen te planten. U hebt de keuze uit tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Zolang het niet vriest, kunt u aan de slag. Lees hier hoe u dat doet.

 

Snoeien maar!

Planten, hagen, struiken en bomen moeten ook eens naar de kapper. Zo zien ze er gezond en mooi uit. Bovendien krijgt u daardoor meer bloemen of vruchten. Snoei ze met de juiste snoeischaar en let erop dat die scherp genoeg is.

 

Bescherm uw planten tegen vorst

Stevige vorst kan uw planten behoorlijk wat schade toebrengen. Bescherm ze daarom met een winterjasje. Nee, u hoeft ze niet letterlijk in te pakken. Alleen de wortels hebben een beschermlaagje nodig. Dat kan met een extra laag potgrond, stro, bladeren of turf. Liggen er takken, bladeren of oude stengels op de grond? Laat die dan zeker liggen. 

Alleen opgepast met rozenstruiken. Die zijn nog gevoeliger voor koude. U kunt er in de winkel een aangepast omhulsel voor kopen.

 

Haal potplanten naar binnen

De meeste bloemen of planten die in potten groeien, kunnen niet tegen vriestemperaturen. Zet ze daarom binnen. En dan hebt u meteen ook tijdens het gure winterweer een lentesfeer in huis.

Wilt u trouwens een gouden tip voor uw planten? Geef ze nooit te veel water. Dat is een veelgemaakte fout. Wereldwijd sterven er meer planten aan te veel water dan aan te weinig water. 

 

Maai het gras

Het gras houdt u beter altijd kort. Korter dan 3 cm. Ook voor de winter. Want hoe langer u het laat, hoe dunner het gras en hoe meer mos. Bovendien verdort lang gras snel door de vrieskou. Het goede nieuws is wel dat u het in de winter niet meer moet afrijden. Onder de 8 graden stopt het namelijk met groeien. 

 

Verwijder de tuinslang en sluit de kraan af

Tuinslangen vriezen stuk als u ze buiten laat staan. Laat het water er dus eerst helemaal uitlopen en berg ze nadien op in uw kelder of garage. Hetzelfde geldt voor de kraan: sluit ze volledig af en wikkel het uiteinde eventueel in doeken of een plastic zak. Dat zorgt voor extra isolatie.

 

Laat die sneeuw maar komen! Uw tuin is er klaar voor. Of wij er klaar voor zijn, dat is een andere zaak . Succes!