HomeMijn geld beherenTien toptips: wat u moet weten over veilig betalen op reis

Tien toptips: wat u moet weten over veilig betalen op reis

Is het binnenkort uw beurt voor een welverdiende vakantie? Dan wilt u graag gerust en zonder risico’s betalen op uw bestemming. Dankzij onze 10 toptips betaalt u veilig in het buitenland. Zo bent u helemaal klaar voor een zorgeloze vakantie.

Vertrekken met een gerust hart

Voor u de wijde wereld intrekt, weet u waarschijnlijk graag welke betaalmiddelen u moet voorzien. Een beetje research op het wereldwijde web of bij uw reisorganisator maakt u heel wat wijzer.

  1. Check welke betalingsmiddelen gebruikt worden. De algemene regel is dat u best een combinatie van bankkaart met Maestro, kredietkaart en cash kunt meenemen. Maar informeer u even over de gewoontes in het land van uw bestemming. Zo zijn er landen waar nog een echte cash-economie heerst. Daar is het moeilijk om met kredietkaart te betalen en om geldautomaten te vinden. Dus: welke betaalmiddelen worden er doorgaans gebruikt? In welke munt? En wat is de wisselkoers?
  2. Deblokkeer uw kaarten en verhoog de limieten. De Maestro-functie van uw bankkaart moet u laten activeren als u buiten het Europese continent op reis gaat. Binnen de eurozone hoeft u niets te doen voor betalingen met Maestro. Vraag uw bankier even naar de limieten van uw kaarten. Hij kan die voor u laten aanpassen als u hogere uitgaven verwacht. Als u terug bent, kunt u ze makkelijk opnieuw laten verlagen.
  3. Test of uw kaart werkt. Probeer de kaarten die u meeneemt even uit in een bankautomaat, betaalterminal of kaartlezer. Zo ontdekt u niet alleen of ze werken, maar ook of u uw geheime codes nog kent. Bekijk ook even of uw kaart zal blijven werken: elke kaart heeft een vervaldatum. Die wordt aangeduid met de maand en de laatste 2 cijfers van het jaartal. Als uw kaart ‘12/19’ vermeldt, zit u dus nog goed tot december 2019.   
  4. Ga na of u cash mag meenemen. U neemt beter niet te veel cash mee om diefstal te vermijden. Maar een beetje contant geld is handig voor kleine uitgaven. Sommige landen hebben een limiet voor het geld dat u over de grens mag brengen. Controleer dus of u euro’s of de plaatselijke munt mag in- en uitvoeren.
  5. Maak een lijstje met uw kaartnummers en het nummer van Card Stop. Kaart verloren, gestolen of ingeslikt? Onmiddellijk contact opnemen met Card Stop is de boodschap. Zij blokkeren uw kaart meteen. Noteer die gegevens dus in uw gsm en op een papiertje: +32 70 344 344.

Veilig betalen in het buitenland

U bent aangekomen en wilt zich nu vooral ontspannen. Betaalproblemen zouden nefast zijn voor dat zen-gevoel. Daarom nog wat extra tips om ook buiten België veilig te betalen.

  1. Gebruik een combinatie van betaalmiddelen. Als u ter plaatse bent met een mix van cash, bankkaarten en kredietkaarten bent u al een beetje gerust. Want komt u een probleem tegen met het ene betaalmiddel, dan kunt u terugvallen op het andere.
  2. Bewaar niet alle betaalmiddelen samen. Het is geen strak plan om uw cash en kaarten samen in één tas te bewaren. Een goede tip is om één kredietkaart te bewaren in de kluis van uw hotelkamer. Dat is uw noodoplossing als uw portefeuille gestolen wordt of verloren raakt.
  3. Voorzichtig met uw pincode. Zorg dat niemand meekijkt als u uw pincode invoert. Bedek het klavier en laat u niet afleiden. Leer uw codes vanbuiten en noteer ze niet op een papiertje of een drager. En al zeker niet samen met uw kaart. Want voorkomen is beter dan genezen.     
  4. Verlies uw kaart niet uit het oog. Een handelaar die met uw kaart achter de coulissen verdwijnt, kan verdacht zijn. Laat daarom niemand uw kaart meenemen en steek de kaart zelf in het apparaat.
  5. Doe aan mobiel bankieren en bekijk regelmatig uw verrichtingen. Een computer en een kaartlezer bij de hand? Of een smartphone of tablet met een app voor mobiel bankieren? Als de internetverbinding dan ook nog werkt, bent u helemaal klaar voor mobiel of pc-bankieren. U kunt nu heel eenvoudig uw saldo en verrichtingen raadplegen. U merkt het meteen als er iets misloopt en u kunt uw bank onmiddellijk inlichten.

Zo, u bent helemaal klaar om ook buiten onze grenzen veilig te betalen.

Record Bank wenst u een prettige reis!