HomeBeleggen op maatTien ideeën voor uw eindejaarspremie

Tien ideeën voor uw eindejaarspremie

De maand december! In heel wat bedrijven betekent dat dat de eindejaarspremie eraan komt. Krijgt u die ook? En wat doet u ermee? Of u nu wilt sparen, beleggen of uitgeven, wij geven u graag enkele ideeën.

Op het einde van het jaar geven heel wat werkgevers hun medewerkers een extraatje: de eindejaarspremie. Sommigen spreken ook over de ‘dertiende maand’. Zo’n eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of uw werkgever u een dertiende maand geeft, hangt af van de regeling van het paritair comité waarbij uw werkgever aangesloten is. Die bonus is ongetwijfeld erg welkom en u kijkt er waarschijnlijk reikhalzend naar uit. Maar wat doet u ermee? Kiest u voor onmiddellijk plezier of laat u uw geld liever renderen? Via sparen of beleggen? En hoe veilig wilt u beleggen? Alles hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeur. Wij overlopen enkele opties.

1. Wees gul met cadeautjes

December is een dure maand. Want in heel wat gezinnen staat de jaarlijkse uitwisseling van kerstcadeautjes op het programma. En dat slechts enkele weken nadat ‘Sinterklaas’ naar de winkel ging. Dat betekent een flinke hap uit uw budget! Maar dankzij uw eindejaarspremie kunt u uw partner of familielid misschien toch plezier doen met dat hebbeding waar hij of zij al zo lang naar smacht. Geeft u uw extra budget liever niet uit aan dure geschenken? Lees dan hier hoe u kerstcadeautjes voor een prikje versiert. We geven u ook graag tips voor een kerstfeest zonder grote kosten.

2. Dik uw spaarrekening aan

Evalueer altijd uw persoonlijke situatie voordat u beslist wat u met een grote som geld gaat doen. Zit de kans erin dat u dat geld binnenkort nodig hebt? Dan zet u het beter op een klassieke spaarrekening. De rentevoeten zijn niet aan de hoge kant, maar u speelt op veilig en u kunt altijd aan uw geld.

3. Denk aan later: pensioensparen

Hebt u het geld van uw eindejaarspremie niet meteen nodig? Dan kan het interessant zijn om dat in uw pensioen te investeren. Geen enkele belegging is totaal risicoloos. Maar als u kiest voor een pensioenspaarfonds, is dat geen gewaagde belegging.

Zoals elk jaar krijgt u daar een mooie fiscale vrijstelling voor. Voor het fiscale jaar 2014 kunt u tot 19 december storten. Of u begint alvast aan een goed voornemen voor 2015. Want als u in januari al het maximale fiscaal aftrekbare bedrag voor 2015 stort, krijgt u een potentieel hogere opbrengst. Omdat die som dan 12 maanden lang rendement opbrengt.

4. Beleg anders met crowdfunding

Crowdfunding was een van de trendwoorden van 2014 en staat symbool voor een nieuwe vorm van beleggen. Letterlijk betekent het financieren (funding) door de massa (crowd). Het is een alternatieve financieringsvorm waarbij ondernemers niet gaan aankloppen bij een bank of professionele investeerders, maar bij het grote publiek. Die particulieren investeren doorgaans kleine bedragen. En al die kleine investeringen bij elkaar kunnen het project volledig financieren. Simpel, toch? Googelt u even ‘crowdsurfing’ en u vindt ongetwijfeld een startend bedrijf of specifiek project dat uw hart wegdraagt. Maar sta er eventjes bij stil. Zijn de risico’s van crowdfunding aanvaardbaar voor u? Zoals u weet, gaan risico en rendement hand in hand: hoe riskanter een belegging, hoe hoger het potentiële rendement. Maar niets is zeker. Bent u niet bereid een deel van uw kapitaal te verliezen? Dan is crowdfunding waarschijnlijk niets voor u.

5. Ga voor zekerheid met kasbons

Een kasbon is een soort lening die uitgegeven wordt door een bank. U zet uw geld voor een bepaalde periode vast in ruil voor een vaste rentevoet. Dat is een veilige vorm van sparen, want uw rentevoet is gegarandeerd gedurende de hele looptijd. U bepaalt zelf of u elk jaar rente wilt ontvangen via een jaarlijkse coupon. Of u uw rente wilt laten opbrengen via kapitalisatie. De keuze is aan u! Intekenen op zo’n kasbon kan al vanaf 250 euro.

6. Koop een energiezuinig elektrisch apparaat

Hebt u nog geen wasmachine, vaatwasser of droogkast? Misschien is het wel tijd om uzelf een plezier te doen met zo’n toestel dat uw leven makkelijker maakt? Als u meteen ook kiest voor een energiezuinig apparaat, houdt u uw kosten zo laag mogelijk.

7. Beleg eenvoudig dankzij een indexfonds

Een beursgenoteerd indexfonds of ‘tracker’ bootst een beursindex na. Het weerspiegelt exact de bewegingen van die index. Een gemengd indexfonds is een combinatie van verschillende trackers die samen een evenwichtige beleggingsportefeuille vormen. Handig als beleggen voor u Chinees is. Dat interessante alternatief wordt beheerd door professionals en blijft eenvoudig. Zoals altijd informeert u zich beter goed om te zien of dat product bij uw situatie past.

8. Boek uw vakantie nu al

Boek uw vakantie heel vroeg en bespaar zo geld. Want na het succes van lastminuteboekingen, vindt u nu bij heel wat reisbureaus ook vroegboekkortingen. Als u uw dertiende maand nu uitgeeft aan uw zomervakantie, kunt u misschien wat langer vertrekken. Of krijgt u een luxueuzere reis voor hetzelfde budget. Interessant, toch?

9. Kies voor een kleine woningrenovatie

Onze Belgische bakstenen droom is een dure droom. Misschien kunt u uw eindejaarspremie gebruiken om nog een aanpassing aan uw woning te doen? Vergeet daarbij niet dat er nog altijd premies en tegemoetkomingen bestaan voor wie zijn huis renoveert. Vooral energiebesparende werken worden aangemoedigd. Voor welke premies u precies in aanmerking komt, hangt natuurlijk af van wat u gaat doen en ook van uw woonplaats. De meeste premies zijn namelijk een gewestelijke aangelegenheid.

10. Schenk aan een goed doel

Wat denkt u ervan om de armen te helpen of ontwikkelingslanden te steunen? Toegegeven, het is geen klassieke investering. Maar bent u een wereldverbeteraar? Dan vindt u het misschien wel een leuk plan om uw eindejaarspremie te schenken aan een goed doel. Heel wat goede doelen en ngo’s hebben online een module waarmee giften overgemaakt kunnen worden.