HomeMijn geld beherenTerug naar school: checklist documenten

Terug naar school: checklist documenten

Verzekeringen en noodzakelijke documenten… Welke moet u zeker in orde hebben voor het schooljaar begint?

Het is bijna weer september: tijd om alles eens na te kijken voor uw schoolgaand kind. Is er nog voldoende schrijfgerief, is er nog kaftpapier in huis, is er plakband nodig? Maar ook: zijn uw verzekeringen in orde? En uw administratieve documenten? Want aan het begin van het schooljaar hebt u ze dikwijls nodig. We lijsten de belangrijkste even voor u op.

Checklist administratieve documenten

  • Familiale verzekering: hebt u uw familiale verzekering voor komend schooljaar al geregeld? Die verzekering hebt u nodig om eventuele schade die u of uw gezin aan anderen berokkent te dekken. Als u kinderen hebt, is dat nog extra belangrijk. Zij halen immers meer kattenkwaad uit of maken al spelend wel iets stuk. Ga dus zeker na of uw familiale verzekering nog geldig is.
  • Andere verzekeringen: er zijn nog andere verzekeringen die belangrijk zijn. Denk maar aan de hospitalisatieverzekering. Ook voor elk van uw kinderen sluit u er best een af. U weet namelijk nooit wat er gebeurt. Goed om te weten: sommige ziekenfondsen, verzekeraars of in enkele gevallen uw werkgever bieden een goedkoper tarief aan voor uw kinderen. Informeer u dus goed. Hebt u ook al aan een tandverzekering gedacht? Die verzekeringen zijn veel goedkoper als u er vroeg mee begint. In sommige gevallen mag u ze zelfs alleen maar afsluiten als uw gebit niets mankeert. En dat is meestal alleen als u jong bent. Goed om er dus aan te denken voor uw kinderen.
  • Attest van gezinssamenstelling: soms moet u dat attest kunnen voorleggen om te bewijzen hoeveel kinderen u ten laste heeft. Bijvoorbeeld bij de inschrijving van uw kind op school, op naschoolse activiteiten, of voor de aanvraag van een trein-, tram- of busabonnement. U kunt dat attest opvragen bij de dienst bevolking van uw gemeente of op www.mybelgium.be.
  • Kortingskaart grote gezinnen: hebt u 3 of meer kinderen jonger dan 25 jaar? Dan hebt u recht op een kaart ‘grote gezinnen’ van de Gezinsbond. U betaalt 6 euro per gezin. Daarmee krijgt elke kaarthouder kortingen op treinbiljetten. De moeite waard, dus. U kunt die kaart aanvragen in een treinstation in uw buurt of op de website van de Gezinsbond.
  • Vaccinatiekaart: na elke vaccinatie krijgt iedereen een vaccinatiekaart. Het is belangrijk om die bij te houden om te weten welke spuitjes ooit nog nodig zijn. Kijk dus vooral ook na of uw kind dit jaar nog een vaccin nodig heeft.