HomeMijn geld beherenTerug naar school: bespaartips

Terug naar school: bespaartips

De zomermaanden zijn nog niet volledig achter de rug of de schoolbel rinkelt al. Ja hoor, september staat voor de deur. En dat betekent: terug naar school! Maar hoe houdt u uw budget onder controle?

Vorig jaar gaven we u tips om het schooljaar budgetvriendelijk te starten.

Nu bespreken we de praktische kant: hoe bespaart u op lunchpakketten voor uw kind, vervoer en andere zaken?

Nuttige terug-naar-schooltips

Lunchpakketten

  • Een gouden regel: smeer boterhammen. Een belegd broodje smaakt misschien beter, maar het kost u jaarlijks heel wat geld. Hou zo’n middagmaal alleen voor speciale gelegenheden. Uw kind zal het des te leuker vinden.
  • Biedt de school ’s middags warme maaltijden aan? Dan is dat het overwegen waard. Omdat het grootkeuken is, kan de prijs meestal gedrukt worden. Hebt u twee of meer kinderen op dezelfde school, dan is het soms nog goedkoper. En het goede nieuws: u moet ’s avonds niet meer koken.
  • Een lekker vieruurtje? Geef eens iets anders mee dan een koek. Schil een appel, doe de stukjes in een potje en doe er wat citroen over om de kleur te behouden. U kunt hetzelfde doen met alle andere soorten fruit. Het is gezonder en goedkoper.

Vervoer

Hoe gaan uw kinderen naar school? Als ze ouder worden, kunnen ze zelfstandig naar school. De bus of de fiets is stukken goedkoper. Brengt u ze toch liever met de auto? Organiseer dan met andere ouders een beurtrol. Zo hoeft u uw kinderen maar enkele keren naar school te brengen of af te halen. En u bespaart er tijd en geld mee.

Verjaardagen

Verjaart uw kind tijdens het schooljaar? Dan mag een traktatie voor de klasgenootjes niet ontbreken. Maar dat kost geld. Bak bv. een cake en zet er de naam en leeftijd van uw kind op. Een andere leuke tip: plooi een servet open en plaats een appel in het midden. Strooi er letterkoekjes rond en sluit de servet bovenaan. Doe er een strikje rond en u hebt een originele verpakking. Een mooie gezonde snack! Het is eens iets anders.

Hobby’s

Hoe u het ook draait of keert, hobby’s kosten geld. Maar kinderen hebben dat wel nodig. Een naschoolse bezigheid of sport verzet hun gedachten en houdt hen mentaal en fysiek bezig. Niet alle hobby’s zijn even duur. Paardrijden is bijvoorbeeld veel duurder dan een teamsport zoals voetbal. Licht u dus van tevoren in en laat uw kind kiezen uit een aantal betaalbare activiteiten.