HomeSlim sparenTermijn- of spaarrekening? Of toch maar kasbons?

Termijn- of spaarrekening? Of toch maar kasbons?

Geld in een kous stoppen, begraven of onder uw matras bewaren? Er zijn betere (en financieel interessantere) manieren om te sparen. We vergelijken de spaarrekening, de termijnrekening en de kasbon.

Laten we beginnen met de klassieke spaarrekening en de termijnrekening. Zoals de naam het zegt, zet u op een termijnrekening geld vast voor een bepaalde termijn. In principe kunt u dus niet meer aan dat geld. Een termijnrekening heeft dan ook een bepaalde ‘vervaldatum’ waarop het geld weer beschikbaar is. Bij een spaarrekening is dat niet zo. U kunt uw spaargeld weer afhalen wanneer u maar wilt.

Spaarrekening of termijnrekening?

Qua rentevoet is een termijnrekening vrij eenvoudig: die ligt vast voor de hele duur waarvoor u uw geld aan de bank toevertrouwt. Hoe langer die termijn, hoe hoger de rente. Meestal loopt een termijnrekening van één dag tot tien jaar. Als u uw geld eerder wilt afhalen, moet u een verbrekingsvergoeding betalen, die afhankelijk is van de rentevoet op de markt. Dat betekent dat u minder geld kunt terugkrijgen dan uw originele investering. Gebuik dus de termijnrekening alleen als u ervan zeker bent dat uw geld tot de afgesproken termijn op de rekening blijft.

Bij een spaarrekening is er geen sprake van verbrekingsvergoeding: u kunt uw geld opvragen wanneer u wilt. De spaarrekening is dus ideaal als uw geld beschikbaar moet blijven. Naast de basisrente van uw spaarrekening is er namelijk een getrouwheidspremie die toegekend wordt als uw spaargeld minstens één jaar op uw rekening is blijven staan. Die getrouwheidspremie verliest u wel als u uw geld opvraagt na minder dan één jaar.

Of kasbon?

Een kasbon is een soort obligatie of lening die wordt uitgegeven door een financiële instelling. Ook hier zet u geld voor een bepaalde periode vast in ruil voor een vaste rentevoet. Wat dat betreft zijn er dus niet zo heel veel verschillen met de termijnrekening. Kasbons worden op een effectenrekening gezet.

Ook een fiscaal verschil

Ook de fiscus maakt een onderscheid tussen de termijnrekening en de spaarrekening. Intresten op uw spaarrekeningen zijn tot 1.880 euro per persoon per jaar aan intresten volledig vrijgesteld van belastingen. Als u meer intresten krijgt, betaalt u - op het stuk boven de 1.880 euro -  15% roerende voorheffing. Bij de termijnrekening en de kasbon is de opbrengst volledig onderworpen aan 30% roerende voorheffing.

Gegarandeerd tot 100.000 euro

Goed om te weten: kasbons, termijnrekeningen én spaarrekeningen zijn tot een totale waarde van 100.000 euro (per persoon, per bank) gewaarborgd door het Depositogarantiefonds van de overheid.