HomeSlim sparenStoppen met roken, een besparing of een kost?

Stoppen met roken, een besparing of een kost?

U hebt ‘stoppen met roken’ op uw lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar gezet? Bravo! Maar opgelet: u bespaart op de prijs van een pakje sigaretten, maar stoppen met roken is niet volledig gratis. Hoe pakt u het aan?

In 2001 rookte 29% van de Belgen. Vandaag is dat nog 21%. Tabakstop, de telefonische hulp bij het stoppen met roken, vangt gratis rokers op die willen stoppen, maar die niet voldoende zelfvertrouwen hebben om erin te slagen. “43% slaagt erin te stoppen tegen het einde van de telefonische opvolging”, legt Régine Colot uit, psychologe-tabakologe bij Tabakstop. "Na 6 maanden zijn ze nog met 21%. En met 16% na één jaar.” De ontwenning lukt inderdaad niet altijd. En het is niet altijd gratis!

Medicatie met een gepersonaliseerde opvolging verhoogt uw kansen op slagen.

De ene roker is de andere niet

Voor Dr. Lagrue, grote Franse tabakoloog, zijn er geen mislukkingen, maar wel uitgestelde successen. Een mening die ook Régine Colot deelt. "De moeilijkheden zijn persoonlijk, omdat ze verbonden zijn met de hoeveelheid nicotine waaraan iemand zijn hersenen gewoon heeft gemaakt. Men verdraagt beter de fysieke klachten van het ontwennen, als men de nicotine van de sigaret vervangt door een vervangmiddel”, zegt zij. "Maar de ene behoefte aan nicotine is niet de andere: je moet de juiste dosis kennen vooraleer je je in een antitabakplan stort.”

Welke roker bent u?

Weet u dat uw verslaving gedragsgebonden is? Er werd een onderzoek gedaan bij Amerikaanse soldaten die in Vietnam gevochten hadden. Van degenen die ginder drugs namen, zijn er velen gestopt toen ze naar hun vaderland terugkeerden. "Hetzelfde geldt voor de sigaret: ze is verbonden met bepaalde omstandigheden, bepaalde plaatsen. Als u daarvan bewust bent, kunt u, als u die risicoplaatsen niet kunt mijden, zich voorbereiden om de verleiding te weerstaan en zo voorkomen dat u hervalt”, onderlijnt Régine Colot.

De sigaret troost u, biedt u een bezigheid of plezier? Ga na wat zij voor u betekent. "Zo kunt u de voordelen die zij u biedt compenseren. Als zij u gezelschap houdt, overweeg dan om een dier in huis te nemen of om een nieuwe hobby te zoeken die u leuk vindt”, stelt de psychologe voor.

Een logische investering...

De ziekenkas komt tussen in de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen. "Maar opgelet met de eventuele bijwerkingen! Die geneesmiddelen kunnen verstokte rokers helpen om hun gebruik te verminderen, maar niet om volledig te stoppen”, waarschuwt de tabakologe. Een andere mogelijkheid bestaat erin vervangmiddelen te gebruiken. "Om hersenen te ontwennen die 20 jaar verslaafd zijn aan nicotine, helpen goed gedoseerde vervangmiddelen om de ontwenningsverschijnselen te beperken op voorwaarde dat u de nodige tijd neemt. Patiënten die schrik hebben om volledig te stoppen, kunnen dus geleidelijk aan hun gebruik verminderen met behulp van vervangmiddelen, als ze opgevolgd worden door een tabakoloog”, suggereert zij. Maar die vervangmiddelen kosten veel: tot 350 euro voor 6 weken voor verstokte rokers. En sommigen moeten de behandeling verlengen. In tegenstelling tot geneesmiddelen worden vervangmiddelen bijna niet terugbetaald. Tabakstop heeft van de overheid een budget gekregen voor terugbetaling voor de eerste zes weken van de behandeling, als u een WIGW/RVV-(ex-WIGW)- of een Omnia-statuut hebt.

... rendabel op lange termijn?

"Als wij opkomen voor een tussenkomst in de kosten van medicatie, krijgen wij dikwijls te horen dat de roker bespaart op zijn sigaretten en dat hij daarmee de behandeling kan betalen. Dat is niet altijd juist”, gaat Régine Colot verder. “Een patiënt die elke dag merksigaretten rookt, bespaart dagelijks 5 euro. Op jaarbasis is dat 1.825 euro. Maar degene die zijn tabak koopt en zelf zijn sigaretten rolt, geeft drie keer minder uit.” Als u dus stopt met roken, doet u elk jaar dezelfde besparing. En 1.825 euro, dat komt overeen met een schitterende flatscreen-tv, een cruise op de Middellandse Zee of nog een spelconsole met een twintigtal spelletjes. Zonder rekening te houden met de voordelen voor uw gezondheid.

Wilt u weten wat u kunt besparen dankzij uw goede voornemens? Ga naar www.tabakstop.be om de kosten van uw gebruik te berekenen. En zet direct de eerste stap om te stoppen met roken…