HomeVoordelig lenenStijgt de vastgoedmarkt nog altijd?

Stijgt de vastgoedmarkt nog altijd?

Ondanks de moeilijke economische context in de nasleep van de aanslagen in Parijs en Brussel en ondanks de aankondiging van het einde van de woonbonus, kent de vastgoedmarkt nog altijd een gestage evolutie.

Eind 2015 en begin 2016 werden we opgeschrikt door de aanslagen in Parijs en Brussel. Toch blijft het Belgische vastgoed langzaam maar zeker stijgen. "In tegenstelling tot naburige landen zoals Nederland, Frankrijk en Spanje, heeft België geen bruuske schommelingen gekend”, zegt Paul Houtart, vicevoorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). “Bij ons was er gelukkig geen vastgoedbubbel. De markt is stabiel gebleven en is zelfs lichtjes gestegen."

Zo klinkt ook Jérôme Thomas, vastgoedmakelaar en oprichter van Next Door Real Estate. Volgens hem gedraagt de markt zich eerder goed. "We merken dit jaar een grotere heropleving in het middensegment. Dat segment stagneerde de vorige jaren eerder", zegt hij. En dat is een belangrijke precisering. Zoals Paul Houtart terecht opmerkt, is het niet correct om over één enkele markt te spreken: "Er zijn duidelijk verschillende markten. U kunt zich allicht wel voorstellen dat een kasteel in de Ardennen niet dezelfde trend volgt als een opbrengstpand in Antwerpen." Voor Jérôme Thomas bestaan er ook grote geografische verschillen: "We merken enorme verschillen tussen de regio’s, subregio’s en zelfs gemeenten."

Appartementen met 1 slaapkamer stijgen

Volgens Jérome Thomas zijn er toch enkele tendensen die voor heel het land gelden. "Vastgoed uit het middensegment doet het goed. Woningen met 1, 2 of 3 slaapkamers tot 500.000 euro zijn heel gewild. Dat zorgt ervoor dat hun prijzen stijgen. Appartementen met 1 slaapkamer zijn het meest gegeerd." Paul Houtart voegt eraan toe dat we naar meer rationalisering gaan. "Doordat de EPC-waarde in de verkoop- en verhuuradvertenties moet staan, moeten die certificaten ook effectief opgemaakt worden. We komen dus aan de portemonnee van de eigenaars. Omdat de kosten voor zo’n certificaat toenemen met de oppervlakte van de woning, hebben zij de neiging om kleinere woningen te kopen."

Nog altijd een baksteen in de maag?

Volgens de vicevoorzitter van het BIV had de crisis van 2008 toch wel een grote impact op de vastgoedmarkt. "Sinds die economische crisis hebben veel Belgen schrik gekregen en hebben ze hun geld teruggetrokken uit de financiële markten. Ik denk dat dat het baksteengevoel van onze landgenoten nog versterkt heeft." Die visie sluit aan op die van Jérôme Thomas. Volgens hem wegen zowel het rendement van vastgoedbeleggingen als de veiligheid die ze bieden op de prijzen van de opbrengstpanden uit het middensegment. "In Brussel is een opbrengstpand met 3 appartementen met een gegarandeerd rendement van 3% een uitstekende belegging. Terwijl men vroeger minstens 5% verwachtte. Het wantrouwen tegenover de beursmarkten heeft daarvoor gezorgd."

De juiste keuze maken

De oprichter van Next Door Real Estate benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is om zich vragen te stellen over de opportuniteit van zo’n belegging en van de voorwaarden ervan: "Het is niet zozeer het moment dat u moet doen beslissen om iets te kopen, maar wel het onroerend goed zelf." Bovendien moet u weten of u al dan niet een goede zaak doet. "U kunt het natuurlijk aan een schatter vragen. Maar u zult versteld staan van het verschil in waarde van de ene tot de andere ", legt hij uit. “Ik geef u enkele tips. Vergelijk de woning met andere woningen die in de buurt verkocht werden. Dan met andere die niet verkocht geraakten in dezelfde buurt. En tot slot met de woningen die het laatst te koop gesteld werden. Dat moet u een goede indicatie geven van de waarde van de woning die u wilt kopen." Die redenering gaat ook op als u wilt weten tegen welke prijs u uw woning kunt verkopen. Zo vermijdt u dat u onder de werkelijke waarde verkoopt of niet verkoopt omwille van een te hoge vraagprijs.