HomeVoordelig lenenSteeds meer energiezuinige woningen

Steeds meer energiezuinige woningen

Lage-energiewoning, passiefhuis, nulenergiewoning… Sinds enkele jaren zie je almaar meer ecologische huizen. Wat zijn de principes? Zijn ze echt energiezuinig?

Sinds de publicatie in 2002 van de Europese richtlijn voor de Energieprestatieregeling (EPB), moeten nieuwe huizen voldoen aan strengere normen op het vlak van energieverbruik. Die normen hebben betrekking op:

 • Verwarming
 • Warm water
 • Koelingssysteem
 • Ventilatie
 • Verlichting

De doelstelling is minder energie - voornamelijk fossiele energie – te verbruiken. Vandaag zijn er drie soorten huizen die aan die verwachtingen voldoen.

Lage-energiewoning

Met het oog op een verminderd verbruik is de lage-energiewoning beter geïsoleerd en uitgerust met energiezuinige installaties:

De lage-energiewoning verbruikt 50 à 60% minder energie dan een traditionele woning.

Omdat er energie bespaard wordt door een andere installatie en betere isolatie, kan een traditionele woning perfect omgevormd worden tot een lage-energiewoning.

Passiefhuis

Wie passiefhuis zegt, zegt de beste isolatie en luchtdichtheid. Door die twee kenmerken recupereert het passiefhuis de warmte die overdag opgeslagen wordt. Zo biedt ze een comfortabel binnenklimaat.

Dat bekom je door de installatie van o.a.:

 • Driedubbel glas
 • Een dubbel flux ventilatiesysteem
 • Isolatie van 40 cm dik tegenover 20 cm in een klassiek huis

Door het bijzondere concept van een passiefhuis daalt het verbruik voor de verwarming significant. Het vertegenwoordigt slechts 10 of 15% van het verbruik van een traditioneel huis.

Omdat het passiefhuis vandaag de beste oplossing is om energie te besparen, hebben de gewestregeringen beslist dat de passieve normen bij elke nieuwbouw gerespecteerd moeten worden. Die beslissing treedt in werking vanaf 2015 in Brussel en vanaf 2017 in Wallonië. Het Vlaamse Gewest heeft nog geen beslissing genomen.

Nulenergiewoning of actieve woning

De actieve woning of nulenergiewoning is gebaseerd op één fundamenteel principe: de autonomie. Die woning voorziet in haar eigen energie.

Ze wordt gebouwd zoals een passiefhuis, maar heeft daarnaast nog een aantal bijkomende installaties om zelf de nodige energie te produceren:

 • zonnepanelen
 • warmtepomp
 • miniwindmolen

Het hele jaar door 100% autonoom? Natuurlijk wordt er in de zomer meer energie geproduceerd dan tijdens de wintermaanden. Het overschot aan energie wordt geëxporteerd naar energieleveranciers.

Europa heeft beslist dat vanaf 2021 elke nieuwe woning actief moet zijn. Zo wil ze haar beleid om het energieverbruik te doen dalen, verderzetten.

Hoeveel kost dat?

De aankoop van een lage-energie-, passief- of nulenergiewoning, betekent een aanzienlijke investering. Doorgaans betaal je 10 tot 15% meer voor een ecologische woning. Dat komt door de duurdere installaties en afwerking.

Nochtans vertaalt het prijsverschil zich niet noodzakelijk in een hogere investering. Voor David Bigot van EconologiK, verloopt de evolutie naar het passiefhuis anders. "Momenteel beschikt de koper van een woning nog altijd over hetzelfde budget als tien jaar geleden. Maar om dat budget niet te overschrijden, koopt hij liever iets kleiners: bv. 70m² aan bewoonbare oppervlakte in plaats van 100 m².”

Of het zich nu vertaalt door een vermindering van de oppervlakte of door een verhoging van het initiële budget, de overgang naar de nieuwe standaard is en blijft een goede zaak. De bijkomende onkosten worden inderdaad snel terugverdiend dankzij de toch wel belangrijke vermindering van de energiefactuur. En omdat de energieprijzen de komende jaren heel waarschijnlijk blijven stijgen, is dat een verstandige investering.