HomeBeleggen op maatSpreekwoorden op de beurs

Spreekwoorden op de beurs

De bewegingen op de effectenbeurs zijn dikwijls even onvoorspelbaar als het weer. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de beurs - net als het weer - haar eigen spreekwoorden en gezegden heeft. We geven u hieronder een selectie van de bekendste.

Bij elk spreekwoord geven we u meteen ook mee hoe nuttig het is. Maar onthou dat zelfs de meest betrouwbare spreekwoorden niet meer zijn dan veralgemeningen. En dat ze dus geen absolute waarheden verkondigen!

Never catch a falling knife

Probeer nooit een vallend mes op te vangen. Die uitdrukking is een van de zeldzame adviezen die bijna altijd kloppen: het is beter geen effect te kopen waarvan de koers aan het dalen is. Want niemand weet hoelang die nog blijft dalen. Dat leidt ons tot het volgende spreekwoord: de beurs kent geen solden.

Sell in May, and go away

Verkoop in mei en loop dan weg. Dikwijls aangevuld met ‘and come back in September’. Dat spreekwoord vindt zijn oorsprong in de statistieken: van mei tot oktober maken de markten dikwijls een 'seizoensdaling' door. Sinds 1950 registreerde de Dow Jones, de bekendste index van de beurs van New York, een gemiddeld rendement van 0,3% tussen mei en oktober, tegenover gemiddeld 7,5% tussen november en april. Maar neem dat spreekwoord, net als veel andere, niet al te serieus. Vooral omdat recente gebeurtenissen het eerder tegenspreken. Als u als belegger ingezet hebt op de CAC 40 tussen mei en eind oktober 2013, hebt u 14,3% winst gemaakt. Terwijl de winst tussen november 2013 en eind april 2014 niet meer dan 5,4% bedroeg.

Buy the rumour, sell the fact

Geruchten over een effect kunnen zijn koers de hoogte in jagen. En die hausse stopt onmiddellijk zodra een gerucht bevestigd wordt. Dat is een advies dat u beter met een gigantische korrel zout neemt. Geruchten volgen is verre van de beste manier om fortuin te maken op de beurs.

Cut your losses short and let your winners run

Dat spreekwoord is wellicht een van de beste adviezen. Het raadt beleggers aan een 'stop loss'-punt vast te leggen voor elke belegging. Concreet betekent dit dat u beslist welke maximale daling u bereid bent te aanvaarden en dat u het effect zonder scrupules verkoopt zodra die daling zich voordoet. Die instelling verhindert dat u zich vastklampt aan een dalend effect in de hoop dat het opnieuw zal stijgen.

No tree grows to the sky

Een aandeel kan niet tot in het oneindige blijven stijgen. Op korte termijn is dat advies misschien wel correct. Na een hausseperiode van een aandeel of een markt volgt er dikwijls een baisse, wanneer de spelers hun winsten beginnen te nemen. Op de wagen springen tijdens een koersstijging houdt dus risico's in. Op lange termijn echter is dat spreekwoord minder betrouwbaar. Zolang er geen reële problemen opduiken, hebben aandelen de neiging om in de loop van de jaren te blijven stijgen in waarde.

Als een donderslag bij heldere hemel

Volgens deze beurswijsheid komen de meeste crisissen en crashes voor op een moment waarop niemand dat verwacht. De hypotheekcrisis van 2008 was inderdaad volledig onverwacht, na vele jaren van continue stijging op de markten. Maar om daar nu een absolute regel van te maken...

Buy at the sound of cannons, sell at the sound of trumpets

Dat spreekwoord wordt toegewezen aan Nathan Rothschild, een beroemde Londense belegger uit het begin van de 19de eeuw. Oorspronkelijk sloeg het spreekwoord op échte oorlogen. Het begin van een oorlog is een goed moment om effecten aan te kopen waarvan de koers sterk gezakt is. Om ze opnieuw te verkopen wanneer samen met de vrede de euforie op de markten terugkeert. Sindsdien is de betekenis verschoven. En nu wijst het spreekwoord erop dat de beursmarkten altijd buitensporig reageren op zowel goed als slecht nieuws. Goede waarnemers kunnen daar potentieel winst uit halen.

Leg niet al uw eieren in een mand

Dat is oorspronkelijk geen beursspreekwoord. Maar het bevat wel een belangrijke wijsheid, ook op de beurs. Wie als belegger zijn beleggingen voldoende diversifieert, loopt minder risico's. Voor kleine beleggers bieden beleggingsfondsen dikwijls de beste oplossing, omdat ze daarmee een grotere diversificatie kunnen bereiken.