HomeVoordelig lenenSpouwmuurisolatie: energie tussen de muren

Spouwmuurisolatie: energie tussen de muren

Als u in een huis woont met spouwmuren, is het een goed idee om die te isoleren. Want zo bespaart u energie en geld. Bouwadviseur Kris Bruneel van Bbouwadvies legt uit waarop u moet letten.

Voor de niet-ingewijden: de spouw van een huis is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Dat een huis een binnen- en een buitenmuur heeft, is nog maar sinds de jaren ’50. Voordien werd er maar één muur opgetrokken. “Dat werd vooral gedaan om vocht uit de woonvertrekken te houden”, zegt Kris Bruneel. “In de jaren ‘70 is ontdekt dat die ruimte eigenlijk perfect bruikbaar is voor muurisolatie. Maar pas op: er zijn nog heel veel oude gebouwen die geen spouw hebben. Het exacte cijfer ken ik niet van buiten. Maar in Vlaanderen bijvoorbeeld, ligt dat waarschijnlijk hoger dan 50%.”

Ademende gevel

“Als er een spouw aanwezig is, is in zowat elk huis spouwmuurisolatie mogelijk”, zegt Bruneel. Al er zijn ook uitzonderingen. “De buitengevel moet liefst ‘open’ of ‘ademend’ zijn. Een huis met geverfde buitenmuren, daar zou ik het bijvoorbeeld al sterk afraden. De reden waarom is nogal technisch, maar het komt hierop neer: door te isoleren hebt u een grotere kans op waterophoping achter uw muur. In de winter kunnen uw stenen dan kapot vriezen, met alle gevolgen van dien. Ook bij een zuidwestgevel met heel weinig beschutting, moet u voorzichtig zijn. Zo’n muur droogt nooit 100% uit, waardoor u alweer vochtproblemen kunt krijgen.”

Vochtslurpers niet gewenst

“Ook het materiaal dat u voor het isoleren gebruikt, moet wel aan enkele voorwaarden voldoen”, waarschuwt Bruneel. “U mag geen isolatiemateriaal gebruiken dat vocht opslorpt. Dus houtwol of cellulosevezel zijn niet geschikt. Wat wel veel gebruikt wordt, is geëxpandeerd polystyreen (zeg maar piepschuim in aparte bolletjes) of polyurethaan, een schuim dat tussen de muren geïnjecteerd wordt en dat dan uitzet. Ook silicaatkorrels of minerale wol kunt u voor dit soort toepassingen gebruiken. Die worden dan tussen de muren ingeblazen.”

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

En wat kost nu zo’n isolatie? “De prijsverschillen tussen de meeste technieken zijn niet zo geweldig groot”, zegt bouwexpert Kris Bruneel. “Reken op ongeveer 20 euro per vierkante meter. In Vlaanderen krijgt u dan ook nog 6 euro per vierkante meter terugbetaald in de vorm van subsidies, weliswaar met een maximum van 800 euro.”

Ook in Wallonië bestaat er een premie om spouwmuren te isoleren. Die bedraagt, afhankelijk van uw inkomen, 10 tot 14 euro per vierkante meter. In Brussel bestaan er geen isolatiepremies meer.

Er warmpjes inzitten

“Tegenover die investering staat er ook een mooie opbrengst”, zegt Kris Bruneel. “Het exacte rendement hangt natuurlijk af van het type woning. In een vrijstaand huis zal de opbrengst hoger ligger dan in een rijhuis dat al profiteert van de warmte van zijn buren. Voor een vrijstaand huis mag u rekenen op een gemiddelde daling van uw energieverbruik met 20%. Voor een huis van 150 m² bespaart u al snel 500 liter stookolie per jaar. Op vier à vijf jaar hebt u die investering probleemloos terugverdiend. Bovendien bespaart u niet alleen geld. Ook het comfort in uw woning ligt veel hoger: een badkamer die lekker warm is, geen klam gevoel meer in de woonkamer en veel minder kans op schimmels.”