HomeSlim sparenSparen voor uw kleinkinderen?

Sparen voor uw kleinkinderen?

U bent sinds kort oma of opa en u wilt sparen om uw kleinkind later een duwtje in de rug te geven? Dan hebt u verschillende mogelijkheden.

Grootouder worden gaat dikwijls gepaard met nieuwe plannen, zeker met spaarplannen. U ziet uw kleinkinderen zich al inschrijven aan de universiteit, trouwen of hun eerste auto of woning kopen. U wilt hen helpen om hun dromen te realiseren. Hoe kunt u voor hen sparen?

Een ‘klassieke’ spaarrekening

Eerste mogelijkheid: een spaarrekening op hun naam openen. Opgelet, u hebt de handtekeningen van de ouders nodig: zij moeten immers hun toestemming geven zolang de kinderen niet meerderjarig zijn. Ander nadeel: zodra de kleinkinderen meerderjarig zijn, doen ze met het geld, dat u gespaard hebt, wat zij willen.

Op uw eigen naam?

Een andere mogelijkheid: een aparte spaarrekening openen, op uw eigen naam. Het voordeel is dubbel: eerst en vooral volstaat uw eigen handtekening en uw verrassing blijft geheim. Ten tweede beslist u zelf wanneer het het beste moment is. U schrijft dan het geld over naar de rekening van uw kleinkind, zonder bijkomende formaliteiten. Opgelet : dat komt neer op een schenking. Vraag advies aan uw notaris of uw advocaat.

En waarom niet een kasbon of een periodieke belegging?

Maar als u op lange termijn wilt sparen – en dat is dikwijls het geval voor kleinkinderen – zijn er formules die u meer rendement opleveren. Zo kunt u bv. investeren in een kasbon of, beter nog, in een periodieke beleggingsformule. Als het om een belegging met meer risico gaat, loont dat meestal: het rendement ligt doorgaans een stuk hoger dan dat van een spaarrekening. Vanf 25 euro per maand vindt u al flexibele beleggingsformules aangepast aan uw wensen.