HomeSlim sparenSparen voor uw huisdier?

Sparen voor uw huisdier?

Een kat of een hond in huis geeft u veel plezier en is een bonus voor uw gezondheid. Maar hoe vermijdt u dat uw trouwe vriend u te veel kost?

Volgens statistieken van 2008 telde ons land 1.167.000 honden en 1.974.000 katten. Een gemiddeld gezin besteedde toen jaarlijks 484 euro per dier of 40 euro per maand. Een huisdier betekent dus een bepaald budget. Hoe houdt u het onder controle?

Ga voor adoptie

Een rasdier heeft niet alleen een zekere uitstraling. Er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Het loopt al snel op tot enkele honderden euro’s. Waarom adopteert u niet een achtergelaten dier? In het asiel vindt u er zeker eentje. Als u zo’n dier in huis neemt, geeft u weer hoop aan een klein wezentje dat u het dubbel teruggeeft. U helpt de asielen om hun activiteiten te financieren. En daarbovenop is het goed voor uw portemonnee. Een alternatief: veel eigenaars van niet-gesteriliseerde dieren zitten regelmatig ongewild met een nest. Let wel goed op: controleer of het diertje juist gevoed, verzorgd en gevaccineerd werd.

Koop dierenvoeding in het groot

Uw uitgaven voor dierenvoeding kunnen aardig oplopen. Experten raden meestal brokken of blikvoer aan. Die bevatten de nodige voedingsstoffen voor een optimale gezondheid. Om de kosten te drukken, koopt u uw dierenvoeding beter in het groot. De prijs per kilo kan tot de helft goedkoper zijn, als u grote verpakkingen koopt.

Ga regelmatig naar de dierenarts

Uw huisdier verdient het dat u zijn gezondheid goed in de gaten houdt. Er bestaan verschillende vaccins om gevaarlijke ziektes te voorkomen. Als u langsgaat voor een vaccin, kunt u meteen een volledige check-up laten doen. Voorkomen is inderdaad beter dan genezen. Informeer u gerust van tevoren en vergelijk de prijzen. De tarieven van dierenartsen kunnen aardig uiteenlopen. Vraag het eens aan mensen uit uw omgeving. De meeste diereneigenaars geven graag advies.

Uw huisdier, een bron van besparing?

Uw huisdier mag dan wel wat kosten. Het brengt u ook veel geluk. En doet u misschien zelfs geld besparen. Hoe?

  • Betrek uw kinderen bij de verzorging en de dagelijkse wandelingen. Zo hebben ze een bezigheid en leert u hen verantwoordelijkheid nemen.
  • Uit onderzoek blijkt dat katten en honden het risico op het ontwikkelen van allergieën of astma bij kinderen verminderen.
  • Dieren werken als antidepressiva. Door hen te zien stoeien, hen te knuffelen en met hen te spelen stijgt uw serotinine- en dopamineniveau. Hormonen met een positief effect op uw humeur.
  • Huisdieren zorgen ervoor dat uw cholesterolgehalte daalt en dat u minder risico loopt op hart- en vaatziekten.
  • Als u dagelijks met uw hond gaat wandelen, hebt u voldoende beweging. En waarom niet eens proberen te fietsen met uw hond aan de leiband? Sommige honden zijn er gek op!

En u? Bent u eerder een katten- of een hondenliefhebber?