HomeSlim sparenSparen: een must om u goed te voelen?

Sparen: een must om u goed te voelen?

Het is geen cliché meer: de Belg is een spaarder, punt uit. Volgens een ING-studie sparen we meer dan andere Europeanen. Maar of we ons daarbij ook comfortabel voelen? Dat is een andere vraag.

Crisis als domper op ons spaargeld?

Dat mensen proberen te besparen door de crisis, dat wisten we al. Maar dat de crisis ook ons spaargeld aantast? Dat is minder leuk nieuws. In de studie van ING onder 14.013 Europeanen in 14 landen, zegt 33% dat zijn spaargeld het voorbije jaar is geslonken. In Spanje en Italië loopt dat zelfs op tot 52% en 47%. Logisch, zij kregen het met de crisis zwaar te verduren. Voor België gaat het om 34%, wat in lijn ligt met het Europese gemiddelde.

Omvang spaargeld zorgt voor (on)comfortabel gevoel

We hebben niet alleen een dalende spaarrekening. 28% van de Belgen zegt geen spaargeld te hebben. Wie wel een spaarpotje heeft, is er minder tevreden over dan andere Europeanen. Bij de vraag of men zich comfortabel voelt met de omvang van zijn spaargeld, komt België pas op de zevende plaats van de veertien bevraagde landen. Nederland, Duitsland en Luxemburg bijten de spits af, terwijl Slowakije, Tsjechië en Italië achteraan bengelen.

Waarom sparen?

Tja, omdat het ons gewoon een goed gevoel geeft. Althans, dat is wat 4 op de 5 Belgen antwoorden (81%). En 77% geeft aan ook echt spaarzaam te zijn.

Misschien willen we sparen omdat we dan op veilig spelen. Om niet voor verrassingen komen te staan bijvoorbeeld. Zo blijkt ook uit de studie: Belgen – en ook de andere Europeanen – sparen het meest voor onverwachte omstandigheden. Op de tweede plaats staat sparen voor een huis, terwijl in de andere Europese landen de kinderen op nummer twee staan (in België op nummer vier pas). In andere landen staat terugbetaling van schulden ook in de top 5. Bij ons gelukkig niet. We sparen, en hebben weinig schulden… als dat geen goed nieuws is?

Scheiden doet lijden

En dan als laatste, een goede tip: om een grotere spaarpot op te bouwen blijf je best samen met je partner. Uit dit onderzoek blijkt dat gescheiden koppels het meestal moeilijker hebben om te sparen. Zo antwoordde 44% van de gescheiden mensen geen spaargeld te hebben, terwijl het Europese gemiddelde 30% bedraagt.