HomeMijn geld beherenSEPA-domiciliëring: gemakkelijker en veiliger

SEPA-domiciliëring: gemakkelijker en veiliger

Net zoals een Europese overschrijving bestaat er voortaan ook een Europese domiciliëring. Wat betekent dat voor u?

Iedereen kent de domiciliëring. Daarmee geeft u een leverancier het recht om zijn facturen direct bij uw bank te innen. Vroeger ging dat alleen op nationaal niveau. Sinds een tijdje bestaat er een Europese domiciliëring. Die is geldig in het gemeenschappelijk euro betalingsgebied (SEPA): de 27 lidstaten van de Europese Unie, Monaco, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

U zei ‘Europees’?

Voor ondernemingen is het grootste voordeel dat ze een betaling per domiciliëring aan al hun klanten binnen de SEPA-zone kunnen voorstellen. Maar wat verandert dat voor u?

  • U kunt een leverancier in het buitenland de toelating geven om het verschuldigde bedrag rechtstreeks via uw rekening te innen. Handig voor een abonnement op een buitenlands sportmagazine of om de gas- of elektriciteitsfacturen van uw verblijf in het buitenland te betalen.
  • Dankzij de Europese domiciliëring wordt alles eenvoudiger. U moet niet meer de tussenpersoon tussen uw leverancier en uw bank spelen. Uw leverancier regelt alles. Hij stuurt u een mandaat, dat u hem ingevuld terugbezorgt, en hij neemt contact op met uw bank. Als u uw domiciliëring wilt stopzetten, moet u uw leverancier - en niet uw bank - daarvan op de hoogte brengen.

Een betere bescherming voor alle domiciliëringen

Voor de consument zit het voordeel ergens anders. Sinds de invoering van de Europese domiciliëring genieten alle domiciliëringen (zowel de nieuwe als de oude) van een betere bescherming, als er een verkeerd bedrag of als er zonder uw toelating geld van uw rekening gaat. Vanaf de debitering hebt u 8 weken – tegenover vroeger 48 uur – om die te betwisten en de terugstorting ervan te eisen bij uw bank. Beter nog: als u een domiciliëring annuleerde en uw oude leverancier uw rekening debiteert, hebt u 13 maanden om de terugbetaling ervan te vragen.

Wat moet u doen?

Niks! Uw leverancier beslist of hij de Europese of de Belgische domiciliëring gebruikt en hij zorgt voor alle formaliteiten. En u geniet voor al uw domiciliëringen van een betere bescherming!