HomeMijn geld beherenSamenwonen? Ja, maar niet blindelings!

Samenwonen? Ja, maar niet blindelings!

U bent stapelverliefd en u droomt ervan om samen te wonen? Neem toch maar een paar voorzorgen, moest het fout lopen.

Eén woning, twee huurders

Als u samen een woning huurt of koopt, engageert u zich. Uw rechten en plichten bij wettelijk of feitelijk samenwonen zijn heel verschillend.

Als u, na uw intrek, een verklaring van wettelijk samenwonen bij uw gemeente aflegt, wordt u beschouwd als medehuurder. Zelfs als het contract maar door een van u beiden ondertekend werd.

Als u die verklaring niet aflegt (feitelijk samenwonen), heeft de ondertekenaar van het huurcontract alle rechten (en plichten!). Ook het recht om zijn partner aan de deur te zetten…

Om u daartegen te beschermen is het dus verstandig dat zowel u als uw partner het contract ondertekent. Zo hebt u ook het recht om er te wonen. De eigenaar kan u ook vragen om een solidariteitsclausule in het contract te voorzien. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Als u vertrekt, moet u toch nog opdraaien voor de huur (achteraf kunt u uw ex-partner wel voor de rechter dagen).

Eén koppel, drie rekeningen

Hoe betaalt u de gemeenschappelijke facturen?

Om ruzie te voorkomen als u uiteengaat, opent u beter een gemeenschappelijke rekening. Daarmee betaalt u uw vaste en terugkerende facturen (huur, aardgas, elektriciteit, internet, leningen, enz.). Zet er elk uw deel van de gemeenschappelijke kosten op. Parallel behoudt u uw eigen rekening voor uw persoonlijke uitgaven. Denk eraan dat de ene zichtrekening de andere niet is. Ze zijn niet allemaal gratis. Vergelijk de tarieven en vermijd zo onnodige kosten.

Natuurlijk is een gezamenlijke rekening niet verplicht. Er bestaan ook veel mobiele apps die u het leven makkelijker maken.

Uw tafel, mijn stoelen

Wat met meubels en grote aankopen (huishoudtoestellen, enz.)? Als u discussies wilt vermijden als u uiteengaat, is het doorgaans beter om de aankopen gescheiden te doen. Alles identificeren vergemakkelijkt de eventuele scheiding.

"Kan ik 8.000 euro lenen?"

Het kan heel gewoon lijken om geld te lenen aan elkaar. Maar in werkelijkheid is dat heel delicaat. Geld voorschieten voor dagelijkse boodschappen is natuurlijk geen probleem. Maar wees voorzichtig met grotere bedragen. Stel een schriftelijk document op met het geleende bedrag en een terugbetalingsplan Zo krijgt u uw geld makkelijker terug, als u uit elkaar gaat. Dat geldt trouwens ook als u niet samenwoont. Geld lenen aan familie of vrienden leidt dikwijls tot ruzies. Dek u in.

"Volgend jaar gaan we naar de Bahama’s"

Ofwel beslist u ieder apart te sparen ofwel opent u een gezamenlijke spaarrekening. Met de eerste optie vermijdt u elk probleem in geval van een breuk. Bij een gemeenschappelijke rekening kan één van de titularissen altijd de rekening plunderen.

In beide gevallen is het goed om een spaardoel te bepalen. Dat zorgt voor een samenhorigheidsgevoel en helpt u om op dezelfde financiële golflengte te blijven.

‘Officieel’ ongehuwd samenwonen

Tot slot: het is mogelijk om zonder wettelijk samen te wonen, een samenlevingscontract (voor de notaris) af te sluiten. Daarmee regelt u heel wat financiële details en voorziet u oplossingen voor eventuele conflicten die zich tijdens het samenwonen of bij het beëindigen ervan kunnen voordoen.