HomeSlim sparenSamen kopen, minder betalen

Samen kopen, minder betalen

Door samen met andere mensen een groepsaankoop energie te doen, kun je flink wat geld uitsparen. Maar hoe begin je daaraan? En wat mag je ervan verwachten qua besparing? 

Maxime Béguin

Ze duiken almaar vaker op tegenwoordig: groepsaankopen, grote groepen mensen die samen een product of dienst aanschaffen en zo een fikse korting bij de leverancier kunnen afdwingen, bijvoorbeeld met een groepsaankoop voor gas of elektriciteit. Het internet was de grote katalysator voor zulke initiatieven. Via sites als Wikipower of iChoosr is het tegenwoordig een fluitje van een cent om je bij een groep geïnteresseerde kopers aan te sluiten.

“De inschrijving voor een groepsaankoop is volledig gratis en duurt minder dan vijf minuten”, legt Maxime Beguin van Wikipower uit. “Vergelijk onze rol in het proces met die van een tussenpersoon. Wij brengen consument en producent in contact en begeleiden het hele proces.”

Groepsaankoop: de laagste prijs voor energie?

Nadat de inschrijvingsperiode is afgelopen, verzamelt Wikipower alle gegevens van de geïnteresseerden en contacteert ze de energieleveranciers met een eenvoudige vraag: “Wat is uw laagste prijs waaraan deze groep mensen klant bij u kan worden?”. “Het laagste bod dat binnenkomt, wordt nog eens - anoniem - onder alle andere aanbieders verspreid”, zegt Beguin, “kwestie van hen de kans te geven nog een extra commerciële inspanning te doen. In de derde ronde wordt dan de finale winnaar van het contract bepaald. De mensen die hebben ingeschreven krijgen dan een mail met het winnende aanbod en de kans om er eventueel ook op in te gaan.”

“Bij iChoosr verloopt de hele opzet ongeveer op dezelfde manier”, zegt Bart Stevens. “Ook bij ons is de inschrijving volledig vrijblijvend. Alle deelnemers krijgen een individueel voorstel, maar of ze daarop ingaan, staat hen volledig vrij. Soms gebeurt het ook dat mensen met dat voorstel naar hun bestaande leverancier stappen om te vragen of hij ook zo’n aanbod kan doen. Nog even aanstippen: als ze op het aanbod ingaan, hoeven ze zelf niks meer te doen. Wij regelen de volledige overstap.”

Voordelen groepsaankoop

Een groepsaankoop heeft heel wat voordelen en is een slimme en gemakkelijke manier om van energieleverancier te veranderen en geld te besparen. De inkomsten voor de organisatoren van de groepsaankoop komen uit commissies die de energieleverancier betaalt voor elke nieuw aangebrachte klant.

iChoosr is een van oorsprong Vlaams bedrijf dat ondertussen ook op de Nederlandse en Britse markt actief is. En met succes: “Ik schat dat we in die drie landen samen al zo’n miljoen mensen hebben geholpen om van leverancier te veranderen”, zegt Stevens. Wikipower is vooral actief in het zuiden van ons land en had op anderhalf jaar tijd zowat 23.000 ‘klanten’. “Dat is inclusief vier groepsaankopen, waaronder ‘Switch to Green’, een heel groot project in samenwerking met Greenpeace en La Ligue des Familles”, legt Beguin uit. “Alleen al die laatste actie was goed voor 18.000 inschrijvingen. Van alle mensen die zich opgeven op onze site, zien we dat ongeveer 45 à 55% ook daadwerkelijk de overstap naar een nieuwe leverancier maakt. Al is het percentage van de Switch to Green-actie daarin nog niet verrekend.”

Grote besparingen?

Blijft uiteraard de vraag: welke besparing mag u verwachten van een groepsaankoop? “Het hangt er een beetje van af wie uw oorspronkelijke leverancier was, maar wij zien toch gemiddelde besparingen van 200 tot 230 euro per jaar”, zegt Maxime Beguin. Bij iChoosr spreekt Bart Stevens van gemiddelde besparingen rond de 150 euro per jaar.

“De besparing die je doet, bestaat eigenlijk uit twee componenten”, legt Beguin uit. “Naast de klassieke besparing die je krijgt door gewoon van leverancier te veranderen, zijn er de extra reducties van de groepsaankoop. Mensen die aan een groepsaankoop meedoen, krijgen scherpere tarieven dan wie in zijn eentje gaat aankloppen bij een andere energieleverancier.”

Voorlopig richten de twee websites zich alleen op groepsaankopen van energie, al zijn er zowel bij iChoosr als Wikipower ook plannen om geïnteresseerde kopers van zonnepanelen te verzamelen. “We hebben daarnaast ook al een eerste aankoop georganiseerd voor stookolie”, zegt Beguin.

Voor de toekomst wil Wikipower nog meer gaan samenwerken met overheden, verenigingen en zelfs bedrijven. Beide ondernemingen hebben nog heel wat plannen liggen. Des te beter voor de consument…